Humanitaire missie Japans leger wekt weerstand op

Japan wil zijn leger inzetten om te helpen in de Aziatische landen die vorige maand door een zeebeving werden getroffen. Een opportunistische beslissing die de hulp kan schaden, zeggen critici.

Japan kondigde dinsdag tijdens de donorconferentie in Genève aan binnen enkele dagen 250 miljoen dollar aan contant geld beschikbaar te stellen voor de grote hulpactie in Azië. Onder meer het Japanse leger zal worden ingezet bij de wederopbouw. Het Japanse ministerie van Defensie kondigde aan hulptroepen te sturen naar het getroffen gebied in Azië.

Japanse deskundigen vinden dat geen goed idee. Ze zeggen dat de inzet van het leger politieke doeleinden dient. Het Japanse leger mag sinds de Tweede Wereldoorlog enkel voor zelfverdediging ingezet worden. Humanitaire hulp is een middel om de actieradius ervan te vergroten, zeggen critici. Bovendien zullen de militairen zullen hulp bieden in een gebied waar nog steeds bittere herinneringen leven aan de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De inzet van de troepen kan voor Japan een manier zijn om zijn leger in een positief daglicht te plaatsen, terwijl het elders controverse oproept, bijvoorbeeld in Irak, zegt ontwikkelingsexpert Hiroyuki Ohashi van de Keisei Universiteit. Om de militaire alliantie met de Verenigde Staten te bestendigen, stuurde Japan 550 militairen naar Zuid-Irak. Tokio besloot recent om de troepen opnieuw voor een jaar in Irak te laten blijven, tegen de zin van veel Japanners.

Hisashi Nakamura, ontwikkelingsexpert van de Srilankaanse Ryukoku Universiteit, hoopt dat de hulp voor de heropbouw ook op lange termijn uitgegeven zal worden. Het geld moet niet alleen besteed worden aan projecten op korte termijn zoals het herbouwen van huizen, maar ook aan begeleiding van mensen bij het opnieuw opbouwen van hun leven. De vissers in Sri Lanka bijvoorbeeld hebben snel nieuwe boten, netten en koelsystemen nodig om hun leven weer op te pakken.”

De internationale gemeenschap heeft inmiddels meer dan vijf miljard dollar toegezegd voor de wederopbouw van de getroffen regio. Achttien van de zeventig landen die dinsdag in Genève spraken met hulpverleningsorganisaties, beloofden binnen enkele dagen samen 717 miljoen dollar aan directe noodhulp te geven. Dat is 73 procent van het bedrag van 977 miljoen waar de Verenigde Naties voor een periode van zes maanden om hadden gevraagd. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.