IBM bijt spits af van verwachte westerse investeringsgolf in Indiase outsourcingsector

De Amerikaanse computerreus IBM maakte woensdag de overname bekend van het Indiase Daksh e-services, een van de grootste outsourcingbedrijven op het subcontinent. Commentatoren zien daarin het begin van een reeks investeringen in goedkope Indiase dienstverleners. Ook andere westerse bedrijven proberen met investeringen in de Indiase dienstensector een graantje mee te pikken van de lucratieve outsourcingmarkt.


Informatietechnologie en outsourcing brachten in 2003 12 miljard dollar in het laatje, een cijfer dat naar alle verwachting zal oplopen tot 148 miljoen in 2012. Reden genoeg dus voor sterke IT-bedrijven als IBM om hun krachten te bundelen met de Indiase dienstverleners. IBM wil diensten aanbieden voor banken, verzekeraars, de groothandel en het toerisme. De verleiding is simpelweg te groot, zegt Sunita Singh van Wipro-Spectramind, India’s grootste outsourcing bedrijf. Met de deal zijn volgens ingewijden 150 miljoen dollar gemoeid.

IBM is geen alleenstaand geval. Het Amerikaanse outsourcingbedrijf Kean wil tegen 2006 door overnames zijn personeelsbestand in India uitbreiden van 1500 naar 5000 personen. Een conglomeraat van Deutsche Communications en de Essar Group kocht in de voorbij maanden Aegis Communications. Het in Detroit gebaseerde CorPay Solutions werd eigendom van Datamtics Technologies. Het outsourcingsbedrijf Wipro heeft in het kader van een contract met Nokia vestigingen geopend in de Verenigde Staten, maar bemant deze voorlopig met personeel uit India. Singh sluit niet dat in de toekomst tot 25 procent Amerikanen in dienst worden genomen en hoopt dat deze trend een domper zal zetten op de politiek gevoelige kritiek dat India Amerikaanse jobs afsnoept.

De Financial Times becommentarieerde de overname door IBM als het begin van een reeks investeringen in goedkope Indiase dienstverleners.

In 2002 hebben alleen al de VS in 2002 450 miljard dollar aan diensten hebben uitbesteed aan landen als India, de Filipijnen en Ierland. Het gaat om boekhouding, telefooncentrales, het uitschrijven van medische rapporten, administratie en rekenwerk, alles wat met behulp van moderne communicatietechnologieën gelijk waar op aarde kan worden uitgevoerd. India heeft het bijkomende voordeel dat er gewerkt kan worden wanneer de VS nog in bed liggen. Het heeft nóg twee grote troeven: lage lonen en een enorm aantal hoogopgeleide technici die perfect Engels spreken. Het Amerikaanse consultingbedrijf A.T. Kearney noemt daarbij nog de steeds slechter wordende beheersing van wiskunde, wetenschappen en talen in de VS, maar ook in Europa.

De Indiase minister van Telecommunicatie Arun Shourie vindt de aangekondigde ivesteringsgolf alvast goed nieuws. De minister suggereerde dat Indiase bedrijven ook voor grote advocaten- en architectenbureaus moeten gaan werken en er niet voor mogen terugschrikken om zelf in het buitenland actief te worden. Firma’s kunnen actief worden in de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone, lokaal personeel in dienst nemen en de winst terug naar India sturen, zei Shourie.

De overname door IBM komt op een moment dat het verleggen van jobs naar India een hoogst omstreden thema is in de VS-verkiezingsstrijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.