Ierse politie voert tulbanddebat

Indiase sikhs moeten in het buitenland steeds vaker hun tulband afzetten. De sikhs in het Ierse politiecorps mogen in Dublin niet langer hun traditionele hoofdtooi dragen als ze dienst hebben. In de Verenigde Staten liet een club een sikh met een tulband niet binnen.
De eigenaar van Habits in New York heeft ondertussen zijn verontschuldigingen aangeboden aan Harpreet Singh Multani. De sikh werd geweigerd omdat de club geen bezoekers met hoofddeksels toelaat, schrijft de Times of India. “We wisten niet dat er een religieus probleem was”, zei de eigenaar van Habits.
Een andere sikh, Dave Bindra, stapte naar een Amerikaanse rechtbank omdat hij twee restaurants in Californië niet binnenmocht met een tulband op. De manager van het Ocean House zei tegen de 21-jarige man: “Je hebt nog altijd een handdoek op je hoofd dus kom je er niet in”. Aan de Amerikaanse krant North Country Times zegt Bindra zich beledigd en gekwetst te voelen.
Ondertussen is beroering ontstaan over een nieuwe veiligheidsmaatregel op Amerikaanse luchthavens, waarbij sikhs sinds begin augustus hun tulband moeten afzetten. “De federale overheid stelt het meest kostbare deel van ons geloof gelijk met terrorisme”, zegt Amardeep Singh, de directeur van de Sikh Coalitie, in de Hindustan Times.
In Ierland zal de politie vergaderen met de vertegenwoordigers van de sikhgemeenschap, meldt BBC News. Sikhs kregen er ook al tijdens hun opleiding tot agent te horen dat ze geen tulband mochten dragen tijdens de dienst. “Voor sikhs is het dragen van een tulband een religieuze verplichting”, beklemtoont Harpreet Singh, de voorzitter van de sikhgemeenschap in Ierland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.