Illegale abortusmarkt groeit in Indonesië

Niettegenstaande de strikte abortuswetgeving in Indonesië, onderbreken er jaarlijks twee miljoen vrouwen hun zwangerschap. De illegale abortussen houden zowel voor moeder als kind ernstige gezondheidsrisico’s in.
In Indonesië is abortus enkel toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Ondanks gevangenisstraffen van 15 jaar voor dokters en 4 jaar voor vrouwen die abortus plegen, vinden moeders op de zwarte markt relatief gemakkelijk iemand die de ingreep wil doen. Uit een reportage over een weeshuis in Jakarta op de nieuwssite van Al Jazeera, blijken de risico’s voor moeder een kind. De kinderen die onderdak krijgen in de Sayap Ibu stichting vertonen ernstige misvormingen, als gevolg van een gefaalde abortus.
Al drie jaar lang ligt er in het Indonesische parlement een wetsvoorstel klaar dat abortus toelaat voor slachtoffers van verkrachting of voor vrouwen wiens mentale of fysieke gezondheid gevaar loopt. Volgens professor Agus Purwadianto van het ministerie van Gezondheid is het niet zeker dat het wetsvoorstel in het parlement goedgekeurd zal worden, door de weerstand van conservatieve leden.

Jaarlijks twee miljoen abortussen


In een rapport van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) uit 2003, wordt verwezen naar een onderzoek waaruit bleek dat er in Indonesië jaarlijks twee miljoen abortussen (inclusief spontane) voorkomen. Per 1000 vrouwen tussen 15 en 49 jaar zijn er jaarlijks 37 gevallen van abortus. Het onderzoek wees ook uit dat abortus veel vaker voorkomt in steden dan op het platteland. 53 procent van de abortussen, komt voor in de stedelijke gebieden, die slechts 42 procent van het volledige Indonesische territorium beslaan.

Onveilige abortus


Volgens de WHO worden er jaarlijks wereldwijd 45 miljoen ongewenste zwangerschappen beëindigd, waarvan ongeveer 19 miljoen in onveilige omstandigheden. Van die laatste groep komt 40 procent voor bij jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar. Onveilige zwangerschapsonderbreking kost jaarlijks het leven aan ongeveer 68.000 vrouwen. Nationale abortuswetten zijn opvallend strikter in ontwikkelingslanden dan elders, maar de WHO benadrukt dat een liberale abortuswetgeving niet per se garandeert dat vrouwen kiezen voor een veilige ingreep. Niettegenstaande de wereldwijde omvang van het probleem, zijn er over het delicate onderwerp weinig gegevens op landniveau te vinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.