IMF en Wereldbank protesteren tegen toegangsverbod activisten op herfstmeeting

Singapore ontzegt twintig actievoerders de toegang tot het land tijdens de komende IMF/Wereldbankmeeting. Eerder heeft Indonesië al een bijeenkomst van de activisten op het eiland Batam verboden. Niet alleen de activisten, maar ook het IMF en de Wereldbank zelf protesteren.
In een brief aan de Singaporese overheid protesteren de twee in Washington gevestigde leeninstellingen tegen het toegangsverbod voor de twintig activisten. Ze noteren dat “de autoriteiten van Singapore hen geen informatie overgemaakt hebben die de twintig actievoerders als potentieel gevaarlijk bestempeld. Eén van deze twintig mensen de toegang tot het land of tot de jaarlijkse meeting ontzeggen zou het engagement met het middenveld ondermijnen”.

De brief komt er nadat Singapore, de officiële gast van de meeting, twintig activisten op een zwarte lijst heeft gezet. De activisten mogen daardoor het land niet binnen, noch mogen ze deelnemen aan de officiële bijeenkomst van 19 en 20 september. De twintig activisten, wiens namen niet vrijgegeven zijn, waren al geaccrediteerd door het Internationaal Muntfonds (IMF) en de Wereldbank, een procedure die deelnemers normaal ook toegang geeft tot het land.

Eerder beslisten plaatselijke autoriteiten in Indonesië op het laatste moment om de toestemming in te trekken voor een bijeenkomst van groepen die ijveren tegen een globalisering op maat van de bedrijfswereld. Die moest plaatsvinden op het Indonesische eiland Batam, op een uurtje varen van Singapore. Ongeveer duizend mensen werden daar verwacht op een bijeenkomst die het beleid van IMF en de Wereldbank tegenover lenende landen onder de loep had moeten nemen. Nochtans staan de deelnemende groepen bekend voor hun geweldloze aanpak.

Momenteel voeren die groepen intense discussies over hoe best actie te ondernemen tegen de beslissing. Anderen zeggen dat ze een veroordeling van zowel de Singaporese als de Indonesische overheid aan het voorbereiden zijn. Beide overheden negeren het basisrecht op een vreedzame bijeenkomst en op de vrijheid van meningsuiting als ze niet op hun beslissing terugkomen, redeneren ze. Sommige groepen denken er zelfs over om alle ngo’s op te roepen tot een totale boycot van de bijeenkomst.

Blijft de vraag waarom het IMF en de Wereldbank hun bijeenkomsten uitgerekend in Singapore gepland hebben, niet meteen de grootste kampioen inzake democratie en goed bestuur. Al in februari waarschuwde de Singaporese overheid ervoor dat bepaalde protestacties “zich mogen verwachten aan strenge straffen, waaronder gevangenisstraf en stokslagen”. In Singapore heb je al een vergunning nodig voor een bijeenkomst van vier mensen. “Het is ironisch dat de Wereldbank er net een repressieve plaats als Singapore uitkiest om haar vergaderingen te houden, terwijl het juist beweert voorstander te zijn van goed bestuur”, vindt Manish Bapna, uitvoerend directeur van één van de groepen, de Bank Information Centre.

De jaarlijkse meeting van het IMF en de Wereldbank, die een keer om de drie jaar buiten Washington wordt gehouden, is de grootste bijeenkomst ter wereld van financiële vertegenwoordigers uit zowel de private sector als van de overheden. Ook talloze ngo’s hebben hun deelname afgedwongen. Dit jaar worden er 16.000 deelnemers aan de bijeenkomst verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.