IMF vindt economische kost klimaatplan te verwaarlozen

Het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, vindt de kosten van de maatregelen tegen de klimaatverandering te verwaarlozen in vergelijking met wat er te winnen valt. De instelling ziet het meeste heil in internationale samenwerking en roept alle landen op om snel een nieuw akkoord te bereiken.
In een rapport dat het eind vorige week voorstelde komt de instelling tot de conclusie dat een scherpe reductie van de uistoot van broeikasgassen relatief weinig kost als er op korte termijn een wereldwijd prijssysteem voor de gassen uitgedokterd wordt. Dat systeem moet flexibel genoeg zijn om in de toekomst aangepast te worden als er nieuwe informatie over de klimaatverandering is, maar het moet vooral wereldwijd aanvaard worden, zowel door arme als rijke landen. Elk systeem zonder grote en snel groeiende economieën zou duur en politiek erg moeilijk zijn, zegt de instelling.

Het IMF toont geen voorkeur voor een bepaald systeem, maar zegt in het rapport dat zowel een algemene CO2-belasting als een “cap and trade” systeem kunnen werken, zolang de prijs van CO2 geleidelijk blijft stijgen. Op die manier zullen de investeringen en de consumptie automatisch meer gericht zijn op producten en technologieën die minder broeikasgassen uitstoten.

Onvoorziene gevolgen



“Er zijn belangrijke risico’s verbonden aan de klimaatverandering, zei econome Natalia Tamirisa bij de voorstelling van het rapport. “De kosten van een beperking van de uitstoot kunnen best meevallen, op voorwaarde dat er een goed, aangepast beleid uitgedokterd wordt.”

Het rapport waarschuwt tegelijk voor overhaaste beslissingen en benadrukt dat het klimaatbeleid onvoorziene economische gevolgen kunnen hebben. Het verwijst daarbij naar de stijging van de wereldwijde voedselprijzen en de inflatie die mede veroorzaakt worden door de productie van biobrandstoffen.

Bij niet of te weinig ingrijpen kunnen de economische gevolgen van de klimaatverandering veel ingrijpender en zelfs catastrofaal zijn, waarschuwt het IMF.

De publicatie van het rapport komt er net nu er wereldwijd gezocht wordt naar een opvolger van het Kyotoprotocol, dat afloopt in 2012. Bijna tweehonderd landen hebben zich geëngageerd om voor einde 2009 overeen te komen over een nieuw klimaatprotocol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.