Indiase geneesmiddelenproducenten verbolgen over WGO-beleid generica

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft op 4 augustus drie generische aidsremmers van het Indiase bedrijf Ranbaxy Laboratories van de lijst met veilige geneesmiddelen gehaald. Volgens Indiase gezondheidsexperts gebeurde dat onder druk van de westerse farmalobby. De WGO stelt dat de tests waarmee Indiase laboratoria de gelijkwaardigheid van generische geneesmiddelen moeten aantonen, slordig werden uitgevoerd.









Generische geneesmiddelen zijn goedkopere alternatieven voor de gepatenteerde merkproducten van westerse farmabedrijven. De WGO heeft een lijst met generica die gelijkwaardig zijn aan de merkproducten. Om in aanmerking te komen moeten de hoeveelheid van het actieve bestanddeel en de doseervorm in beide geneesmiddelen identiek zijn. Tenslotte moet het generisch medicijn ook bio-equivalent zijn. Dat betekent dat het medicijn even snel in de bloedbaan wordt opgenomen als het merkproduct.

Ranbaxy Laboratories zag drie van zijn generische geneesmiddelen afgewezen omdat de bio-equivalentie onvoldoende was bewezen. De drie zijn ingrediënten voor een populiarde combinatiepil die Triviro heeft. Het gaat om een populaire aidsremmer die goedkoper en gebruiksvriendelijker is dan merkproducten waarvan de bestanddelen afzonderlijk moeten worden ingenomen.

De WGO wil met haar lijst een leidraad bieden voor regeringen en hulporganisaties die aidsremmers aankopen. De organisatie verduidelijkte dat het negatieve advies niet het gevolg was van de kwaliteit van de Indiase medicijnen maar van de bedenkelijke testmethoden van het Indiase laboratorium dat de equivalentie moest vaststellen. De bewijzen voor bio-equivalentie waren onvoldoende, aldus de WGO.

Ranbaxy-topman Ramesh Adige blijft overtuigd van de levensreddende kwaliteit van zijn producten en kondigde aan voortaan een Amerikaans laboratorium onder de arm te zullen nemen. Adige wil voor zijn aidsremmers ook een positief advies voor gebruik in PEPFAR, het Noodplan voor Aidshulp van de President van de Verenigde Staten. Met dat plan wil de Amerikaanse president Bush in de volgende vijf jaar vijftien miljard dollar uitgeven om de aidsepidemie te stuiten.

Amit Sengupta van het Delhi Science Forum vindt dat het WGO een fout signaal geeft. De vraag blijft waarom de organisatie de generica in diskrediet heeft gebracht. In het verleden is meer dan eens gebleken dat Westerse farmareuzen terzake een flinke vinger in de pap hebben. Sengupta vreest dat hulporganisaties en regeringen zullen aarzelen om nieuwe generica te kopen en zo de prijs voor een behandeling hoog houden.

Een op vier nieuwe aidsbesmettingen komt intussen uit Azië, waar 7,4 miljoen van ‘s werelds 38 miljoen hiv-patiënten wonen. De Verenigde Naties waarschuwen voor een epidemie in Azië die de tragedie in Afrika in de schaduw zou stellen. (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.