Industrie sponsort onderzoek naar omstreden pesticiden

De Amerikaanse overheid gaat onderzoeken wat het effect is van huis-tuin-en-keukenpesticiden op de gezondheid van kinderen. Het aangekondigde onderzoek is enkel uit op het ‘witwassen’ van zoveel mogelijk producten, denkt de Amerikaanse milieubeweging. De chemische industrie financiert de zaak.

De Amerikaanse Dienst voor Milieubescherming (EPA) gaat via testen op mensen onderzoeken of kinderen ongezonder worden van het gebruik van pesticiden binnenskamers en in de tuin. De Amerikaanse Chemische Raad, een industriële lobbygroep, brengt 1,5 miljoen euro in om het onderzoek, dat plaatsvindt in de staat Florida, te betalen. De Children’s Environmental Exposure Research Study (CHEERS) focust op kinderen tot drie jaar oud. Het EPA belooft 970 dollar, een videocamera en andere extraatjes aan families die bereid zijn om aan de studie deel te nemen.

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor pesticiden omdat ze minder wegen dan volwassenen en dus relatief meer substanties van de pesticiden kunnen absorberen. De organen van kinderen zijn ook nog in ontwikkeling en kunnen daardoor minder goed toxische chemicaliën afbreken.

De CHEERS-studie moet meer klaarheid brengen in een controverse die al enige jaren woedt. Sommige onderzoekers denken dat kinderen van families die pesticiden gebruiken meer risico lopen op leukemie en hersenkanker. Een recente studie van Greenpeace India heeft aangetoond dat zelfs de blootstelling aan kleine dosissen pesticide het geheugen en de analytische en motorische vaardigheden van kinderen kan aantasten.

In Amerika werd de pesticidetolerantiefactor voor kinderen in 1996 opgetrokken tot een niveau dat tien keer hoger ligt dan dat voor volwassenen. Dat gebeurde na een onderzoek van de Nationale Academie van Wetenschappen. Daardoor moesten chemische bedrijven hun pesticiden opnieuw bij het EPA registreren en aangeven welke de veilige blootstelling is voor de algemene bevolking. Daar was de industrie niet blij mee, zegt Dennis McKinney van de Publieke Werknemers voor Milieuverantwoordelijkheid, een non-profit alliantie van wetenschappers en andere beroepen.

Amerikaanse milieugroepen vrezen dat er sprake is van een verborgen agenda. Ze geloven dat onderzoek dat door de industrie wordt gesponsord sowieso vooringenomen is. CHEERS maakt in feite deel uit van een algemene inspanning van de industrie om gegevens te verzamelen om de drempel op aanvaardbare pesticidenniveaus op te heffen, zegt McKinney.

De tegenstanders vinden de financiële beloning een schande en vrezen dat de gezinnen die aan het onderzoek deelnemen hun gezondheid in gevaar brengen. Ze lokken mensen met een laag inkomen om zich bloot te stellen, zegt Jay Feldman, directeur van de ngo Beyond Pesticides. De implicatie is dat je beloond zal worden als je deze chemicaliën gebruikt.

Intussen is de helft van de deelnemers al geselecteerd. Het EPA zegt dat hun gezondheid niet in gevaar wordt gebracht en dat de resultaten objectief zullen zijn. We moeten volledig begrijpen op welke manier kinderen worden blootgesteld aan pesticiden. CHEERS is opgezet om deze belangrijke informatiekloof te dichten… om uiteindelijk ervoor te zorgen dat kinderen minder aan pesticiden zouden worden blootgesteld. (KC/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.