Internationale gemeenschap veroordeelt afzetting Paraguayaanse president

Veel landen keuren de plotse afzetting van president Fernando Lugo van Paraguay af en gaan over tot sancties. De nieuwe president Federico Franco verzekert echter de democratische gang van zaken en bestempelt de sancties als onrechtvaardig voor de Paraguayaanse bevolking.

  • CC Fernando Lugo Méndez Ex-president Fernando Lugo staat de pers te woord. CC Fernando Lugo Méndez

De afzetting van president Lugo vorige vrijdag kwam er naar aanleiding van een dodelijk conflict tussen de politie en boeren waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. Vele Latijns-Amerikaanse staten uiten hun ongenoegen en veroordelen de manier waarop Fernando Lugo van zijn functie heeft moeten afzien.

Internationaal ongenoegen

Kort nadat ex-vicepresident Federico Franco het presidentschap op zich had genomen, besloten meerdere Latijns-Amerikaanse landen hun ambassadeurs uit Paraguay weg te halen. Dat was het geval voor Argentinië, Ecuador en Venezuela. Mexico, Brazilië, Peru, Colombia, Uruguay en Chili besloten hun diplomatieke relaties met Paraguay tijdelijk te bevriezen vanwege het democratisch deficit van de machtsovername.

Een eerder neutrale reactie kwam van de VS en de EU. De woordvoerster van het Noord-Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Darla Jordan verzocht ‘alle Paraguayanen om vreedzaam en verantwoordelijk te handelen, in overeenstemming met de Paraguayaanse democratische principes.’ Ook de Europese Unie toont haar bezorgdheid en roept op om de politieke gang van zaken te respecteren. Het Vaticaan schaart zich dan weer wel volledig achter het standpunt van de nieuwe regering.

Sancties

Een opvallend strenge maatregel kwam van Hugo Chávez die de oliestroom van Venezuela naar Paraguay met 28% verminderde. Hij veroordeelt de haast waarmee Fernando Lugo uit zijn ambt ontzet is. Volgens Chávez heeft hij niet voldoende tijd gekregen om zich te verdedigen aangezien Lugo in amper 48 uur de fakkel moest doorgeven.

Volgende woensdag organiseert de Unie van Zuid-Amerikaanse staten (Unasur) een spoedvergadering in Lima om eventuele commerciële of diplomatische sancties voor Paraguay af te wegen. Ook de Mercosur, het handelsblok van Brazilië, Argentinië, Uruguay, Venezuela en Paraguay komt in spoed samen op vrijdag in Argentinië. Paraguay mag zich op vrijdag echter niet bij de genodigden rekenen, terwijl ex-president Fernando Lugo wel de vergadering zal bijwonen.

Onterecht volgens Franco

Kersvers president Franco verzet zich tegen de internationale kritiek. In een interview met het Argentijnse dagblad Clarín verzekerde hij dat de machtsovername op een uiterst normale en grondwettelijke manier is verlopen. Met 39 stemmen voor en 4 stemmen tegen werd er in de Senaat volgens Franco transparant en democratisch beslist dat Lugo moest aftreden.

Bovendien vindt hij het onrechtvaardig dat de 6,2 miljoen inwoners van één van de armste landen van het continent moeten boeten voor een fout waar slechts één persoon verantwoordelijk voor is.

Lugo opnieuw kandidaat

Lugo is niet van plan het hierbij te laten. Hij maakte ondertussen al bekend dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen voor het presidentschap bij de volgende verkiezingen. ‘Op een democratische manier zullen we opnieuw de geschiedenis veranderen. In 2008 zijn we erin geslaagd de meerderheid te behalen. In 2013 zal dat opnieuw het geval zijn’, aldus de ex-president.

Toch worden de kansen van Lugo niet al te hoog ingeschat. Hij is niet geliefd bij de wettelijke macht en verloor populariteit en geloofwaardigheid nadat hij had toegegeven dat hij vader was geworden van minstens twee kinderen toen hij nog bisschop was. Daarnaast is hij er tijdens zijn mandaat niet in geslaagd het linkse front te harmoniseren wat hem in de toekomst zuur kan opbreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.