Internationale milieupot krijgt forse injectie

De Global Environment Facility (GEF), de grootste ecologische geldpot ter wereld krijgt een injectie van maar liefst 3,13 miljard dollar (2,44 miljard euro). 32 landen, waaronder opmerkelijk veel ontwikkelingslanden, tasten daarvoor in hun portefeuille. Met het geld worden de komende vier jaar milieuprojecten in ontwikkelingslanden gefinancierd.
Het akkoord werd bekend gemaakt op een vergadering van de GEF in Kaapstad. Het bedrag is het grootste in de geschiedenis van het fonds, dat werd opgericht op de Aardetop van Rio in 1992. In zijn vijftienjarige bestaan heeft de Global Environment Facility zo’n zes miljard dollar gepompt in 1800 projecten wereldwijd.

Naast de gebruikelijke donors zoals de Scandinavische landen en Canada hebben ook China, Zuid-Afrika, Pakistan en Mexico geld toegezegd.

De injectie doet de hoop herleven dat regeringen wereldwijd in de toekomst meer interesse gaan tonen in een multilaterale aanpak van de grote milieuproblemen. “In deze tijd is een sterk multilateraal optreden nodig. Dit geld maakt het voor een groot deel mogelijk om samenhangende en duurzame projecten op te starten”, zegt GEF-voorzitter Monique Barbut. “Het milieu staat voor ongeziene bedreigingen en deze fondsen moeten snel vertaald worden in projecten, programma’s en beleidskeuzes die het verschil maken in ontwikkelingslanden.”

Dinsdag waarschuwde de Wereldbank in een nieuw rapport nogmaals voor de gevolgen van de klimaatsverandering in ontwikkelingslanden. De voorbije eeuw is de aarde gemiddeld 0,7 graden warmer geworden door toedoen van menselijke activiteiten, stelt het rapport. Dat veroorzaakt extreme weerpatronen. De materiële schade als gevolg van natuurrampen liep in de jaren negentig op tot 652 miljard dollar (508 miljard euro)- vijftien keer meer dan in de jaren vijftig.

Volgens de Wereldbank zal de temperatuur van de aarde de komende eeuw nog eens 1,4 tot 5,8 graden stijgen. De gevolgen daarvan - overstromingen en droogtes, maar ook malaria, dengue en cholera – belemmeren de ontwikkeling van arme landen, stelt de Wereldbank. (MM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.