Investeren in contraceptiva spaart veel leed en geld

Als de internationale gemeenschap 3,1 miljard euro ter beschikking stelt om alle vruchtbare vrouwen toegang te bieden tot moderne contraceptiva, kunnen daardoor elk jaar 1,5 miljoen kinderlevens gespaard worden. Het aantal abortussen in de wereld zou met 64 procent verminderen, en ook de ziekten die veroorzaakt worden door (te frequente) zwangerschappen zouden afnemen. Dat blijkt uit ‘Adding it up’, een rapport van het Alan Guttmacher Institute (AGI) en het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) dat dinsdag in Londen werd voorgesteld.

Nu wordt er in de wereld veel te weinig uitgegeven aan reproductieve gezondheidszorg, stellen de auteurs van het rapport. Dom, want investeringen in voorlichting, de verspreiding van contraceptiva en een goede zwangerschapsbegeleiding worden dubbel en dik terugverdiend. Vrouwen de kans bieden moderne voorbehoedsmiddelen te gebruiken, is het allerbelangrijkste, stellen de auteurs van het rapport. Volgens Sharon Camp, de voorzitter van het AGI, wijzen studies in Latijns-Amerika uit dat elke dollar die wordt uitgegeven aan contraceptie, een besparing oplevert van 12 dollar aan gezondheidskosten en onderwijsuitgaven.

De indirecte effecten van een betere reproductieve gezondheidszorg zijn moeilijk meetbaar en krijgen daarom weinig aandacht. Maar het ligt bijvoorbeeld voor de hand dat de voeding en de onderwijskansen van kinderen verberen naarmate gezinnen kleiner worden. Het rapport volgt die redenering verder. Gezondere kinderen die langer naar school gaan leiden tot een productievere arbeidsbevolking die meer geld opzij kan zetten en voor meer economische groei zorgt. Als er minder ongeplande kinderen worden geboren, gaan ook de uitgaven voor weeshuizen, gezinsuitkeringen en gezondheidskosten die met problematische zwangerschappen samenhangen omlaag.

Volgens het rapport hebben 200 miljoen vrouwen in de ontwikkelingslanden geen toegang tot moderne contraceptiva. Sommige arme landen maken daarvoor zelf te weinig geld vrij, maar ook de rijke landen blijven in gebreke. In 2000 gaven de rijke landen 2,1 miljard euro uit aan programma’s voor reproductieve gezondheidszorg in de ontwikkelingslanden, minder dan de helft van wat ze in 1994 op de bevolkingsconferentie van Caïro voor 2000 hadden toegezegd.

Toch gebeurt er ook nu al heel wat. Bestaande programma’s voorzien ongeveer een half miljard vrouwen van moderne voorbehoedsmiddelen. Daarmee worden volgens de studie elk jaar 187 miljoen ongewenste zwangerschappen voorkomen, 60 miljoen ongeplande geboorten, 105 miljoen abortussen, 2,7 miljoen gevallen van zuigelingensterfte en 685.000 kinderen die hun moeder verliezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.