Iraakse regeringsraad wil sharia invoeren

De tijdelijke Iraakse regeringraad (IGC) heeft een voorstel goedgekeurd waarin bestaande wettelijke rechten van vrouwen worden vervangen door regels uit de sharia, de islamitische wet. Amerikaanse federale politici hebben een brandbrief aan president George Bush gestuurd over de kwestie.



De 44 ondertekenaars van de brief, onder wie Carolyn Malony, Eddie Bernice Johnson en Darlene Hooley, willen dat de regering-Bush stappen zet om te voorkomen dat door het voorstel de rechten van Iraakse vrouwen worden ingeperkt. De brief draait om resolutie 137, die op 29 december werd goedgekeurd door de 25-koppige tijdelijke Iraakse regeringsraad, die de geledingen van het Iraakse volk moeten vertegenwoordigen. De resolutie moet nog worden goedgekeurd door de Iraakse interim-regering (CPA), die geleid wordt door de Amerikaanse ambassadeur Paul Bremer. Wij zijn niet in staat dit soort wetten tegen te houden, als op 30 juni de soevereiniteit wordt overgedragen, schrijven de politici in de brief aan Bush. Daarom is het is noodzaak om dit besluit nu terug te draaien, anders is Amerika verantwoordelijk voor de gevolgen voor de vrouwen in Irak.

De resolutie vervangt een wet uit 1959 waarin religie als privé-zaak wordt beschouwd. Resolutie 137 stel dat wetgeving dient te worden uitgevoerd door geestelijken van de verschillende religieuze richtingen in het land. Afhankelijk van de religieuze groepering waartoe iemand behoort, kan verschillend recht worden toegepast.

De verandering van die wet kan onder meer gevolgen hebben voor het recht op onderwijs en werk, erfrecht en echtscheidingsrecht, menen de briefschrijvers. Zo zouden kinderen bij echtscheiding aan de vader worden toegewezen en mogen mannen er meer vrouwen op na houden

MADRE, een organisatie voor vrouwenrechten uit New York, heeft in een brief aan Bremer geklaagd over de weinig transparante manier waarop het besluit tot stand is gekomen. Het voorstel werd aangenomen zonder publiek debat en in aanwezigheid van slechts een minderheid van de raadsleden. Binnen een kwartier was het voorstel door de Regeringsraad, een orgaan waarvan geen enkel lid gekozen is door de Irakezen, zegt directeur Yifat Susskind van MADRE.

Ook in Irak hebben vrouwen – er zitten er slechts drie in de Regeringsraad - geprotesteerd tegen de resolutie. Door deze resolutie krijgen we dezelfde situaties als in Afghanistan, verklaarde de Koerdische advocate Amira Hassan Abdullah vorige maand tegenover de Washington Post. De oude wet was verre van ideaal, maar deze is nog veel erger.

Het voorstel zou uit de hoek van conservatieve sjiietische leden van de Regeringsraad zijn gekomen en gelanceerd zijn op het moment dat Abdul Aziz Hakim, hoofd van de sjiïetische Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie, voorzitter was. Diverse andere leden van de raad hebben zich uitgesproken tegen het voorstel. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de voorlopige regering het voorstel ratificeert, zijn tegenstanders bang dat het conservatieve moslims wel lukt met de overgangsregering die per 30 juni geïnstalleerd moet worden. In die regering zullen meer vertegenwoordigers van conservatieve moslimgroepen zitten

Hoe slecht de situatie onder Saddam Hoessein ook was, vrouwen hadden toen wel basisrechten en de mogelijkheid om te gaan studeren, zegt Malony, een van de ondertekenaars van de brief. Maar na de oorlog zijn vrouwen alleen maar ontmoedigd om deel te nemen aan het maatschappelijke verkeer.

Het was bedoeling dat de Amerikaanse regering toezicht zou houden op de totstandkoming en ratificatie van een nieuwe grondwet, voordat de soevereiniteit zou worden overgedragen. Amerikaanse wetgevers werken momenteel samen met de regeringsraad aan een tijdelijk handvest waarin de rechten van vrouwen en minderheden gewaarborgd moeten worden. Maar er is geen garantie dat die rechten ook daadwerkelijk in een nieuwe grondwet worden opgenomen. In een ontwerp-handvest wordt onder meer voorgesteld dat minimaal 40 procent van de leden van de wetgevende macht vrouw moet zijn, maar naar verwachting zal dat uiteindelijk 20 procent worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.