Jaaroverzicht 2007: februari

China geraakt steeds meer in de ban van het Afrikaanse continent en verhoogt haar ontwikkelingshulp. België scheldt dan weer schulden kwijt van ontwikkelingslanden en rekent die mee in haar ontwikkelingshulp.
  • John Vandaele China ziet een belangrijke economische troef in de Tibetaanse cultuur die ze elders vernietigt John Vandaele
  • Voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd reist de Chinese president Hu Jintao naar Afrika. De Chinezen willen in de eerste plaats de aanvoer van olie uit Afrika veilig stellen, maar zijn ook op zoek naar goede invoerhavens en investeringsmogelijkheden. China verhoogt ook zijn ontwikkelingshulp.
  • De Belgische premier Guy Verhofstadt verdedigt de schuldkwijtschelding als onderdeel van ontwikkelingshulp bij een bezoek aan de Belgische Technische Coöperatie (BTC).
  • Iran staat centraal op het mondiale toneel: de toenemende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran speelt in de kaart van de militaire hardliners in beide landen.

Quote: Mijn sympathie in dat debat ligt duidelijk bij de vakbonden


‘In de VS werd het debat over de neoliberale globalisering fel gevoerd naar aanleiding van NAFTA -de vrijhandelszone met Canada en Mexico. De vakbonden waren tegen dat verdrag omdat ze vreesden voor de gevolgen van de geïnternationaliseerde concurrentie op de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Mijn sympathie in dat debat ligt duidelijk bij de vakbonden. Je kan de kwestie van een globale economie niet simpelweg overlaten aan enkele mensen die aan economische faculteiten gestudeerd hebben. Economie is daarvoor een veel te “zachte” wetenschap die voortdurend met nieuwe theorieën op de proppen komt.’ (Kardinaal William Joseph Levada in MO*magazine)

Dossier


  • Een mogelijke militaire confrontatie met de Verenigde Staten vergroot de invloed van militaristische hardliners op de politiek. Bij het opbod tussen Iran en de VS vrezen nogal wat mensen dat het organiseren van gewelddadige incidenten tot het arsenaal van de ingezette middelen behoort.
  • Sinds een jaar worden in Tibet inwoners van hele dorpen verplicht hun oude huizen te verlaten en nieuwe, uniforme, woningen te bouwen. Intussen draaien ook bij de oude paleizen de betonmolens, want China ziet een belangrijke economische troef in diezelfde Tibetaanse cultuur die ze elders vernietigt.

Wereldblog: District 6


Diederik De Mezel verhuisde naar Zuid-Afrika en schrijft over zijn ervaringen in het land, waaronder het bijwonen van de 41ste verjaardag van de verklaring van District 6, dat in 1966 tot wit gebied werd verklaard.

Nieuws


  • 3 februari: Wetenschappers die kritiek formuleren op het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) kunnen rekenen op een beloning van 10.000 dollar van het American Enterprise Institute (AEI). Het AEI wordt grotendeels gefinancierd door ExxonMobil en heeft banden met de regering van de Amerikaanse president George Bush.
  • 15 februari: President Robert Mugabe wordt 83 jaar en dat is volgens de leider van een van de armste landen ter wereld een luisterrijk feest waard. Prijskaartje: bijna een miljoen euro. Activisten zijn verontwaardigd. „Dit is genoeg om drie maanden lang 3,2 miljoen hongerige mensen in Matabeleland te voeden”, zeggen ze.
  • 20 februari: Servië heeft jarenlang geïnvesteerd in de ontwikkeling van Kosovo en dus kan een onafhankelijk Kosovo niet zomaar het geld op zak steken uit de privatisering van overheidsbezit. De Servische media en politici klagen de “uitverkoop” van Kosovo aan en voelen zich verraden door de internationale gemeenschap.
  • 22 februari: Het voor de kust van Antarctica gestrande Japanse walvisschip Nisshin Maru zorgt opnieuw voor debat over de vraag of walvisjacht toegestaan moet worden. De Japanse regering wil de jacht niet alleen toestaan voor wetenschappelijke, maar ook voor commerciële doeleinden, zodat walvisvlees een belangrijk onderdeel kan worden het Japanse dieet.
  • 27 februari: De 22-jarige Egyptenaar Abdel Karim Nabil Suleiman gaat in beroep tegen zijn celstraf. Suleiman werd veroordeeld tot vier jaar cel omdat hij zich op zijn weblog kritisch uitgelaten over de islamitische autoriteiten in het land en de Egyptische president Hosni Mubarak beledigde.
  • 28 februari: De Wereldbank werkt al jaren aan regels om de roofbouw van een van ’s werelds rijkste ecosystemen, de Congolese wouden, te voorkomen. Greenpeace vreest dat die maatregelen niet volstaan: de corruptie is te sterk.

Cultuur: Radio Mozambique


Tieners die op Radio Mozambique een jongerenprogramma presenteren, nemen geen blad voor de mond. Ze discussiëren met openlijk over kinderhandel en HIV/Aids met hun luisteraars, onderwerpen die normaalgezien taboe zijn in Mozambique.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.