Japanners massaal aan de zonnepanelen

Japanners installeren steeds vaker zonne-energiesystemen in hun huizen. Volgens het Japanse Fotovoltaïsche Uitbreidingscentrum, verdubbelde het aantal bestellingen van zonne-energiebatterijen voor huishoudens tussen april en september van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
“Vroeger waren alleen welgestelde ouderen geïnteresseerd in energiebesparende techniek. Nu zie ik steeds vaker dertigers en veertigers in de winkel”, zegt de eigenaar van een winkel in Kawasaki die energiebesparende systemen verkoopt. “Hetzelfde mechanisme zie in de autobranche. Jongeren raken steeds meer geïnteresseerd in hybride auto’s, nu die goedkoper worden.”
Ook de Japanse Federatie van Huisvestingsorganisaties signaleerde tussen april en september van dit jaar een groeiende belangstelling voor energiezuinige techniek. Nieuwe huiseigenaren installeerden, in vergelijking tot vorig jaar, twee tot drie keer vaker zonnepanelen op hun daken.

Subsidies


In de prefectuur Nagano in Centraal-Japan, waar de zon langer schijnt in vergelijking met andere delen van Japan, vragen mensen massaal subsidies aan voor zonnepanelen. Lag het aantal aanvragen paar maanden geleden nog tussen de honderd en tweehonderd per maand, in de laatste paar maanden steeg dat naar meer dan driehonderd. In december kwamen er zelfs bijna vijfhonderd aanvragen binnen.
In één stad in Nagano heeft een non-profitorganisatie een belangrijke rol gespeeld in de snelle expansie van zonne-energie. Ohisama Energy werft al sinds 2004 fondsen voor de introductie van zonne-energiesystemen in de stad Iida. Inmiddels zijn in 162 gebouwen, inclusief crèches, gemeentelijke gebouwen, ziekenhuizen, winkels en gewone huizen, zonnepanelen geïnstalleerd.
“Mensen zijn al langer geïnteresseerd in zonne-energie, maar nu zijn er sterkere prikkels om daadwerkelijk actie te ondernemen”, zegt Hiroyuki Sunaga, voorzitter van Japan Roof Nagano, een bedrijf dat zonne-energiesystemen op de markt brengt. Sunaga zag het aantal orders na half april bijna verdriedubbelen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.