Juni 2009: Iran protesteert

Iran pikt de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad niet en trekt massaal de straat op. In de Peruaanse Amazone kost een conflict tussen de staat en inheemse bewoners aan tientallen mensen het leven. En de Hondurese president Zelaya wordt het land uitgezet.
  • yish/flickr/creative commons Iraanse jongeren op het Baharestanplein in Teheran. yish/flickr/creative commons

Nieuwsterugblik


2 juni: Eerste land in zuidelijk Afrika ondertekent EPA


Botswana ondertekent een interim EPA of Economisch Partnerschapsakkoord met de Europese Unie. De beslissing is markant, omdat Botswana als eerste land in zuidelijk Afrika toehapt, terwijl grote regionale spelers als Angola en Zuid-Afrika afkerig staan tegenover zo’n vrijhandelsakkoord met de Europese Unie.

4 juni: Obama belooft moslims nieuw begin


De Amerikaanse president Barack Obama heeft een historische speech gegeven in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij benadrukte de vele gelijkenissen tussen de waarden en doelen van de islam en die van de VS. Geen enkel onderwerp werd uit de weg gegaan en op die manier laat hij een nieuwe wind waaien in de troebele relatie tussen beide werelden.

5 juni: Conflict in Peruaanse Amazone eist tientallen mensenlevens


Het aanhoudende conflict tussen de Peruaanse staat en inheemse bewoners van het Amazonegebied heeft tot gewelddadige confrontaties geleid. Naargelang de bron zouden er tussen 30 en 84 doden gevallen zijn en een honderdtal betrokkenen gewond geraakt, toen veiligheidsdiensten gewapenderhand een wegblokkade probeerden te beëindigen.

7 juni: Europese verkiezingen


De Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP), waarin de Belgische partijen CD&V, CDH en N-VA zetelen, blijft de grootste fractie in het Europees Parlement, maar verliest zetels tegenover de vorige verkiezingen van 2004. De EVP heeft al het voorzitterschap van de Europese Commissie opgeëist.

12 juni: Iran naar de stembus


Nadat de Iraanse zittende president Mahmoud Ahmadinejad de overwinning heeft opgeëist, breken gewelddadige protesten uit in Iran. De betogingen en rellen, en de repressieve aanpak ervan, blijven dagenlang het nieuws domineren. Neda, een jonge vrouw die op 20 juni in de Iraanse hoofdstad Teheran werd doodgeschoten door paramilitaire troepen, groeit uit tot een symbool van de gewelddadige onderdrukking in Iran.

24 juni: 60 burgerdoden bij bombardement


Een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuig maakt tientallen doden in Pakistan. De vrees voor een negatieve terugslag in de publieke opinie groeit. De doden vielen vooral bij een tweede aanval, die plaatsvond terwijl mensen begrafenisgebeden hielden voor een zestzal mensen die bij een eerste aanval omgekomen waren.

28 juni: Staatsgreep in Honduras


Militairen hebben de Hondurese president Manuel Zeleya zondagochtend uit zijn residentie gehaald en per vliegtuig naar Costa Rica gebracht. Roberto Micheletti volgt Zelaya op als tijdelijke persident tot 27 januari, de datum waarop de ambtstermijn van Zelaya afliep.

Cultuur: Afvalkunst


Natuurbeschermers en arme strandjutters in Kenia maken het beste van de tonnen plasticafval die de kusten in het noorden van het land bedreigen. Ze recycleren het storende strandgoed tot kunst en mooie hebbedingen die kopers over de hele wereld doen nadenken over de vervuiling van de zeeën.

Citaat


‘Democratie is geen ding dat je kan inpakken en als geschenk overhandigen aan een ander volk. En mensenrechten zijn niet als clusterbommen die je over een land kan uitgooien.’
Shirin Ebadi op de eerste MO*lezing

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.