Kofi Annan leidt Afrikaanse Groene Revolutie

De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zal de Afrikaanse Groene Revolutie leiden. Hij wil de honger in het continent terugdringen door de landbouw te stimuleren.
De aanstelling van Annan als voorzitter van de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika (AGRA), een initiatief dat honger en armoede wil verminderen, werd afgelopen week aangekondigd op het Wereld Economisch Forum over Afrika in Kaapstad (Zuid-Afrika).
‘Ik hoop dat het binnen tien tot twintig jaar mogelijk is om de landbouwproductie te verdubbelen, misschien zelfs te verdrievoudigen. Dat is niet enkel een droom, maar het is een droom die gesteund zal worden met actie’, zei Annan op het forum.

Kleinschalige landbouwers


‘Sub-Sahara Afrika is de enige regio in de wereld waar de voedselproductie gestaag achteruitgaat’, zei Annan. ‘Eén derde van de Afrikaanse bevolking is chronisch ondervoed. De meeste van onze landbouwers hebben geen toegang tot verschillende gewassen, geschikte waterbronnen en voedingsmiddelen voor de bodem. We moeten die trend omkeren door een ecologisch duurzame en unieke Afrikaanse Groene Revolutie te creëren.’
Annan wil het hart van de armoede aanpakken door kleinschalige landbouwers te stimuleren om Afrikaans voedsel te kweken en te verkopen.
Tijdens zijn speech op het forum moedigde Annan Afrikaanse landen - waarvan sommige het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen weigeren - aan om geen schrik te hebben voor biotechnologie zolang het oordeelkundig ontwikkeld is en gebruikt wordt met geschikte veiligheidsmaatregelen.
Dr. Monty Jones, hoofd van het Forum voor Landbouwonderzoek in Afrika (FARA) en raadslid van de AGRA, reageerde enthousiast op de aanstelling van Annan. ‘Met Kofi Annan als onze nieuwe voorzitter zal de AGRA veel beter geplaatst zijn om meer politieke en economische steun te krijgen voor onze visie van pro-arme en pro-ecologische vennootschappen. Die steun is nodig om de landbouw voor kleinschalige landbouwers te doen heropleven en om de wijdverspreide armoede door welvaart te vervangen.’

Landbouwmarkten versterken


Het doel van de Alliantie is om over het hele continent lokale en regionale landbouwmarkten te versterken, irrigatie te verbeteren, de grond beter te voeden en opleidingen voor boeren te vernieuwen. Daarnaast streeft de AGRA de ontwikkeling na van nieuwe bezaaiingsystemen die beter uitgerust zijn om om te gaan met de ruwe ondergrond en het klimaat van Afrika. Tegelijkertijd wil de AGRA het milieu beschermen en werken aan gelijkheid.
Een van de belangrijkste taken van Annan is reizen door Afrika om met Afrikaanse landbouwers, ondernemers, wetenschappers en politieke leiders te praten over het werk van de AGRA, zodat de Alliantie en de thematiek meer verspreid geraken.

150 miljoen dollar


De AGRA werd vorig jaar opgericht met een initiële toelage van 150 miljoen dollar van de Bill en Melinda Gates Stichting en de Rockefeller Stichting.
Dr. Akin Adesina, vice-voorzitter van het beleid en de vennootschap van AGRA, zei dat de Alliantie geïnspireerd is op de successen van de oorspronkelijke Groene Revolutie die de landbouwproductiviteit in Azië en Zuid-Amerika de hoogte injoeg.
De term “Groene Revolutie” werd voor het eerst gebruikt in 1968 door William Gaud, de voormalige directeur van USAID (het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten). Hij merkte de verspreiding van nieuwe technologieën op en zei: ‘Deze en andere ontwikkelingen op het gebied van landbouw bevatten de grondstoffen voor een nieuwe revolutie. Het is niet de gewelddadige Rode Revolutie zoals die van de Sovjets, noch is het een Witte Revolutie zoals die van de Shah of Iran. Ik noem het de Groene Revolutie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.