‘Kortste weg over digitale kloof loopt via bib’

De digitale kloof overbruggen kan eenvoudiger dan het lijkt. Bibliotheken wereldwijd kunnen een relatief eenvoudig antwoord formuleren op het vraagstuk. Dat zegt de Internationale Federatie van Bibliotheken (IFLA), die pleit voor een internationaal verdrag voor online bibliotheken.


Wanneer de wereldleiders in december verzamelen in Genève voor hun Wereldtop over de Informatiemaatschappij (WSIS) moeten ze vermijden dat ze “het wiel opnieuw uitvinden,” zo meent Christine Deschamps, aftredend voorzitster van de IFLA. Op het World Library and Information Congress lanceerde Deschamps een voorstel om “via relatief bescheiden investeringen in technologie, opleiding en content kennis beschikbaar te maken voor de armen. De IFLA wil dat de lidstaten van de VN op de WSIS-top zich er middels een verdrag toe verbinden om tegen 2006 al hun openbare bibliotheken op het internet aan te sluiten. Duchamps opvolgster, Kay Raseroka uit Botswana, zal dat voorstel voorleggen aan de organisatoren van de top.

Het idee dat er “een digitale kloof overbrugd” moet worden klopt niet helemaal, vindt Raseroka. Er is eerder sprake van een kloof wat betreft geletterdheid. Mensen moeten aangespoord worden om hun leven lang informatie te blijven verwerken. Eén manier om dat te doen, is door een bibliotheekomgeving te creëren die mensen uit verschillende etnische gemeenschappen in staat stelt zich te informeren.

De Wereldtop over de Informatiemaatschappij zal plaatsvinden in twee delen: van 10 tot 12 december in Genève en in 2005 is er een opvolgingstop gepland in Tunis.


Xml=2

Ref: WD DV IC



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.