La Niña slaat weer toe in Bolivia

La Niña veroorzaakt hevige regenbuien en stormen in Bolivia. Alleen al in januari kwamen 33 mensen om en was er zware schade aan wegen en in steden. De gevolgen lijken erger dan vorig jaar toen het klimaatfenomeen ook al lelijk huishield.
Stortregens veroorzaken overstromingen en verzakkingen op de Boliviaanse hoofdwegen. In de middenklassewijken van La Paz ontstond het voorbije weekend onrust toen een drinkwaterleiding het begaf als gevolg van de verzakkingen.
De Boliviaanse regering kondigde de noodtoestand af. “We rekenen op internationale hulp om de noodsituatie het hoofd te bieden”, zegt viceminister van Civiele Bescherming Hernán Tuco, die de rampzones vorige week bezocht.
Volgens een rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika
waren er in 2007 voor 69 miljoen dollar (47 miljoen euro) verliezen in de teelt van onder meer rijst, bonen, maïs, soja en maniok. Door de vorstperiodes in de Andes en de overstromingen in de valleien en vlaktes stierf ook heel wat vee. De verliezen voor de kleine boerenfamilies liepen op tot meer dan 200.000 dollar (135.000 euro). De voorlopige regeringscijfers hebben het dit jaar al over ongeveer 33.000 getroffen families. Vorig jaar waren dat er 120.000.

Vlaktes onder water


Tot dusver vielen de zwaarste regens in de bergen en valleien maar de wassende rivieren doen nu ook de vlaktes onderlopen. De overstromingen bedreigen grote landbouw- en veeteeltzones in de departementen Beni, Pando en Santa Cruz. Sinds zaterdag trekken de families rond Trinidad, hoofdstad van Beni, met hun schaarse bezittingen naar het centrum van de stad.
De inwoners van de Santa Cruz de la Sierra, de grootste en rijkste stad van Bolivia, ondervinden de grootste moeite om de rest van het land te bereiken omdat de wegen naar Cochabamba en andere regio’s beschadigd zijn, zegt Marco Rodríguez, coördinator van het regionale operatiecentrum.
De regering beschikt niet over transportmiddelen om geïsoleerde inwoners te redden. De regeringen van Brazilië, Chili en Peru beloofden al vijf helikopters en een Hercules-vliegtuig, met personeel dat tijdens de hele duur van de noodsituatie ter plaatse blijft. Drie Braziliaanse helikopters zijn ondertussen in het departement Santa Cruz gearriveerd, meldt Marco Rodríguez. Het militaire en technische personeel stelt zich ter beschikking van het Gemeenschappelijk Rampencommando, dat samenwerkt met het Boliviaanse leger.

Alarmfase rood


De directie van de Civiele Bescherming kondigde alarmfase rood af in de departementen Beni, Cochabamba, La Paz en Santa Cruz. Ook de rest van het land blijft alert omdat de rivieren er aan het wassen zijn.
De regering is begonnen met de organisatie van voedselgiften voor zo’n 1,2 miljoen dollar (0,8 miljoen euro). Er is bijna 2 miljoen kilogram olie, rijst, suiker, pasta, bloem en maïs nodig. Daarbij komt nog eens de vraag naar wisselstukken, banden en communicatiemiddelen om het voedsel tot bij de bevolking te krijgen en de plaatselijke magazijnen te herstellen.
De Corporación Andina de Fomento, een financieel samenwerkingsverband tussen vooral Latijns-Amerikaanse landen en banken, kondigde al aan dat het Bolivia een lening van 15 miljoen dollar (10 miljoen euro) toestaat en de Wereldbank reactiveert een kredietlijn voor 12,5 miljoen dollar (8,4 miljoen euro). De Verenigde Staten schonken 50.000 dollar (34.000 euro).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.