Landbouwkampioen Brazilië niet in vorm

2005 wordt een slecht jaar voor de Braziliaanse landbouw. Na de spectaculaire productiestijgingen van de voorbije jaren, die van Brazilië een internationale landbouwmacht maakten, halen de boeren er dit jaar duidelijk minder van de belangrijkste gewassen binnen. Ze moeten dan ook zwaar inleveren. De landbouwexport blijft wel groeien.


Brazilië oogst dit jaar niet meer dan 112,4 miljoen ton graan, peulvruchten en oliehoudende zaden, schat het Braziliaanse ministerie van Landbouw. In 2004 haalden de Braziliaanse boeren een record van 119 miljoen ton binnen, ruim 40 procent meer dan in 2000.

Door de slechte oogst laat de Braziliaanse landbouw bijna 10 miljard euro liggen. Het inkomen van de boeren daalt met bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar, schat de Nationale Federatie van Landbouw en Veeteelt (CNA).

Eind vorig jaar dachten de experts nog dat de Braziliaanse boeren hun zegetocht gewoon zouden voortzetten en weer tien procent beter zouden doen. Maar erge droogte in het zuiden van het land en dalende prijzen voor een aantal producten haalden een streep door die rekening.

Volgens Homero Pereira, de adjunct-voorzitter van de CNA, wegen het hoge rentepeil en de overwaardering van de real nog zwaarder door. De regering zit volgens hem helemaal fout met haar monetair beleid. Eind vorig jaar moesten de Braziliaanse boeren ingevoerde inputs als bestrijdingsmiddelen en kunstmest betalen tegen een wisselkoers van meer dan 3,10 real voor één dollar. Nu ze hun oogst in het buitenland op de markt brengen, is een dollar minder dan 2,50 real waard.

Vooral de exportlandbouw en met name de sojaproducenten hebben te lijden onder de grillen van de wisselkoers. De grote sojaboeren in het zuiden van het land hadden dan ook nog eens het meeste last van de droogte. De Braziliaanse sojaproductie maakt waarschijnlijk een duik van 61,4 miljoen ton vorig jaar tot iets meer dan 50 miljoen ton dit jaar.

Toch deed Brazilië weer prima exportcijfers optekenen. De Braziliaanse landbouwexport bracht de eerste zes maanden van dit jaar 16,8 miljard dollar op, ruim 9 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Soja deed het veel minder goed dan in 2004, maar dat verlies werd goedgemaakt door een grotere uitvoer van alcohol, vlees, koffie, suiker en sinaasappelsap.

Daar staat tegenover dat de producenten van gewassen als maïs, bonen, rijst en tarwe die vooral in eigen land worden verbruikt, afzetproblemen hebben. De koopkracht van de bevolking is afgenomen, analyseert Pereira.

Op aandringen van de grote boeren heeft de regering steunmaatregelen afgekondigd. De Braziliaanse overheid stelt voor een miljard dollar bijkomende kredieten ter beschikking, wil de schulden van de boeren herschikken en ook voor waarborgen zorgen. Pereira vindt het hulppakket onvoldoende.

In oktober wordt er voor het nieuwe seizoen gezaaid. De vooruitzichten zijn niet schitterend, want veel Braziliaanse boeren zitten op hun tandvlees en kunnen dus niet extra investeren. In Mato Grosso, de deelstaat waar het meeste soja wordt geproduceerd, zal de oppervlakte die met het winstgevende gewas kan worden ingezaaid met 10 procent verminderen, denken de boeren.

Pereira gelooft dat Brazilië al blij mag zijn als de boeren er volgend jaar weer 119 miljoen ton graan, peulvruchten en oliehoudende zaden binnenhalen. Minister van Landbouw Roberto Rodrigues is optimistischer: hij mikt op 125 miljoen ton. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.