Legionairs van Christus lanceren megamissie

Ongeveer 50.000 volgelingen van de Legionairs van Christus gaan volgende week de boer op om in 31 landen te evangeliseren. Voor de conservatieve katholieke congregatie is de megamissie ook een vlucht vooruit: haar Mexicaanse stichter wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van pedofilie. In januari heropende het Vaticaan de pedofiliezaak tegen de nu 84-jarige priester.







De deelnemers aan de megamissie gaan de hele week voor Pasen op pad, van 20 tot 27 maart. Begeleid door priesters bezoeken de jonge missionarissen arme gezinnen en oude en gebrekkige mensen. Ze brengen geneesmiddelen en andere giften met zich mee, en spreken de mensen die ze bezoeken aan over hun geloof. De meeste deelnemers zijn jonge scholieren uit rijke families die studeren aan de scholen van de congregatie in landen als Argentinië, Brazilië, Mexico, Costa Rica, El Salvador, Spanje, Ierland en Italië. Ook de Amerikaanse zusterorganisatie Youth for the New Millennium brengt mensen op de been.

Volgens de Mexicaanse academicus en religieuze expert Pablo Mora behoren de Legionairs van Christus samen met Opus Dei tot de meest conservatieve congregaties in de Katholieke Kerk. De organisatie kan rekenen op de expliciete steun van Paus Johannes Paulus II. Mora verwijt de Legionairs van Christus dat ze zich wel op de armen in de samenleving richten, maar geen aandacht besteden aan de politieke of economische oorzaken van armoede. De congregatie krijgt steun van Regnum Christi, een lekenorganisatie met ongeveer 65.000 leden die voor een groot deel uit de zakenwereld komen. In Mexico behoren onder meer Marta Sahagún, de vrouw van president Vicente Fox, en een heel aantal van diens nauwste bondgenoten tot Regnum Christi. De Legionairs van Christus kiezen volgens Mora duidelijk de kant van die elite.

De Legionairs van Christus werden in 1941 gesticht door de Mexicaanse priester Marcial Maciel. De organisatie groeide snel en telt nu 600 priesters en 2500 seminaristen in tientallen landen. In 1993 startte de congregatie met het programma Missionaire Jeugd en Gezinnen. Die jongerenwerking, die de leer en de zedelijke waarden van de Kerk moet verbreiden en naar eigen zeggen geen plaats biedt voor problemen als homoseksualiteit, levert de stoottroepen voor de megamissie. De congregatie stuurde al eerder in de week voor Pasen dergelijke grote missies uit.

Maar terwijl de organisatie haar jongeren uitzendt, is ze verwikkeld in een achterhoedegevecht over de goede naam van Marcial Maciel. Sommige van zijn voormalige leerlingen beschuldigen hem ervan dat hij hen als kinderen en adolescenten seksueel misbruikte. In de jaren vijftig deden soortgelijke beschuldigingen de ronde. Tussen 1956 en 1958 schorste het Vaticaan Maciel zelfs als hoofd van zijn congregatie. Uiteindelijk werd hij onschuldig verklaard en kon hij zijn plaats weer innemen.

In 1997 doken nieuwe aantijgingen op. De aanklagers brachten de zaak niet voor het Mexicaanse gerecht omdat de feiten verjaard waren. In januari van dit jaar heropende het Vaticaan de pedofiliezaak tegen Maciel, omdat zijn slachtoffers van zich bleven laten horen. Zij gaven interviews in de media en er verschenen zelfs enkele boeken over de affaires. Maciel liet in januari de leiding van de congregatie over aan de Mexicaan Alvaro Corcuera.

Allemaal smadelijke leugens, zegt Carlos Mijares, een Mexicaanse universiteitsstudent en lid van de Missionaire Jeugd en Families, over de beschuldigingen tegen Maciel. Maar we begrijpen het: onze geliefde stichter wordt vervolgd net als Jezus Christus. (PD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.