Lobbygroepen willen VN-Werelddiabetesdag

Er lijden nu bijna zeven keer zoveel mensen aan suikerziekte als twintig jaar geleden, en de stijgende lijn zet zich nog altijd voort. Suikerziekte is een verwaarloosde epidemie, zeggen actiegroepen. Ze willen dat de Verenigde Naties een werelddiabetesdag uitroepen om overheden wakker te schudden.
Wereldwijd hebben vandaag zo’n 230 miljoen mensen suikerziekte, en de chronische aandoening .. Lobbygroepen hebben ze zich verenigd in een mondiale campagne om een VN-resolutie af te dwingen die van 14 november 2007 werelddiabetesdag maakt.

Met die speciale dag wil de campagne de naar schatting 230 miljoen diabeteslijders bewuster maken en hen leren hoe belangrijk het is dat ze zich goed verzorgen. Overheden wil ze aansporen goede strategieën uit te werken die de complicaties zowel genezen als voorkomen.

e VN-resolutie zou daarnaast VN-organisaties als de Wereld Gezondheids Organisatie (WGO), het VN-kinderagentschap UNICEF, de Wereldbank en de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) aanmoedigen om binnen hun mandaten preventieve strategieën te bedenken”. Dat zegt Martin Silink, hoofd van de Internationale Diabetes Federatie (IDF), een koepelorganisatie van 190 diabetesverenigingen uit meer dan 150 landen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er in 1985 naar schatting 30 miljoen suikerzieken. Tien jaar later, in 1995 waren er dat met 135 miljoen al vijf keer meer, en tegen 2030 zullen er waarschijnlijk niet minder dan 366 miljoen diabetespatiënten rondlopen. “Elk jaar krijgen zes miljoen mensen diabetes, en sterven er drie miljoen”, aldus dokter Mapoko Ilondo, professor aan de universiteit van Kinshasa in de Democratische Republiek Congo.

Zeven van de tien landen met het hoogste aantal diabetici staan als ontwikkelingsland te boek. Met naar schatting 35 miljoen diabetespatiënten voert India de lijst aan. Studies hebben aangetoond dat duikerzieke Indiërs gemiddeld een kwart van het gezinsinkomen aan hun behandeling kwijt zijn. Maar ook in ontwikkelde landen wordt diabetes een groeiend probleem. Onder de oorzaken: toenemende zwaarlijvigheid, steeds minder fysieke activiteit, en een verouderende bevolking.

“We weten dat de VN terughoudend is om nog meer werelddagen uit te roepen. Maar we dringen er toch op aan, gezien de immense omvang van deze epidemie, en de onderschatting ervan”, benadrukt Silink.

Volgens de Werelddiabetesstichting wordt bij meer dan de helft van de suikerzieke patiënten in ontwikkelingslanden zelfs nooit een diagnose gesteld. “Afrika heeft geen grootschalige strategie om de verspreiding van de ziekte te voorkomen”, zegt Ilondo. “Diabetes is geen prioriteit. Het is een verwaarloosde ziekte. Bovendien is de behandeling erg duur. Preventie is dus het sleutelwoord.”

Een VN-resolutie moet worden ingediend door een lidstaat en daarna door 45 andere landen worden ondertekend vooraleer ze op tafel komt in de Algemene Vergadering. Volgens Silink wil Bangladesh de resolutie indienen, en zijn er nog verschillende landen die de resolutie willen steunen. Tegen het einde van dit jaar moet dat resolutievoorstel klaar zijn.

Diabetes of suikerziekte valt uiteen in twee categorieën: Type 1 is erfelijk en manifesteert zich meestal tijdens de kindertijd of de adolescentie. Types 2 komt meestal bij volwassenen voor en is gerelateerd aan zwaarlijvigheid en een zittende levensstijl. De meeste diabetici vallen in de Type 2-categorie. Diabetici moeten zich aan een dieet houden en/of synthetische insuline injecteren. In het uiterste geval kan de ziekte kan leiden tot blindheid, hartziekten en de dood. (JVP/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.