Lokale textielproductie bedreigd door Aziatische import

De Zimbabwaanse textielsector gaat Zimbabwanen aanmoedigen om schoenen en kleren uit eigen land te kopen. De kledingindustrie in Zimbabwe heeft zwaar te lijden onder de import van goedkoop Aziatisch textiel.
Inflatie, hoge interestvoeten, een dalende vraag en politieke instabiliteit maken dat Zimbabwaanse fabrikanten het vandaag moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Daarbovenop komt nu het probleem van toenemende import van goedkope Aziatische goederen. De spullen worden zelfs in landelijke gebieden gedumpt. Ze zijn heel goedkoop. Ook al zijn ze van een minderwaardige kwaliteit, onze goederen kunnen er niet mee concurreren, zegt Justice Mashinti van de Nationale Tewerkstellingsraad van de textielindustrie, een forum waar vakbonden en werkgevers overleg plegen over lonen en arbeidsomstandigheden.

De geïmporteerde Aziatische producten, vaak van povere kwaliteit, worden in Zimbabwe smalend zhing-zhongs genoemd. Maar ze gaan wel massaal over de toonbank. Betaalbare goederen zijn in trek in het verarmde Afrikaanse land dat kampt met een werkloosheid van 70 procent.

Batterijen, speelkaarten, speelgoed, tandenborstels, nagellak, strijkijzers, radio’s: het assortiment met Aziatische producten dat je in Zimbabwe op marktjes aantreft, is heel uitgebreid. In Sekusile, een drukbezochte markt in de stad Bulawayo, biedt een verkoper - hij noemt zichzelf McDonald - geïmporteerde sportschoenen aan die twee tot drie keer goedkoper zijn dan lokale varianten. Hij verdient daarmee tot 300.000 Zimbabwaanse dollar (ongeveer 30 euro) per dag. Aziatische producten vinden ook steeds meer hun weg naar de gewone winkels. Schoenverkoper Allen Feigenbaum: Azië kan schoenen produceren tegen onklopbare prijzen omdat ze moderne machines inzetten en op grote schaal produceren.

Om jobs te redden, lanceert de Zimbabwaanse textielsector een campagne om Zimbabwanen aan te moedigen om meer eigen producten te kopen. We zeggen tegen de Aziaten: lever ons geen producten die we hier zelf ook kunnen maken, lever ons dingen die wij niet kunnen produceren, zegt Fred Mpofu van de textielvakbond. Het is net alsof wij onze jobs naar Azië exporteren.

Importtarieven brengen momenteel weinig soelaas. Volgens economist Eric Bloch moet op elke kilo geïmporteerde kledij minder dan een euro taks betaald worden. De parlementaire commissie inzake Industrie en Internationale Handel wil de verkoop van Aziatische goederen onderzoeken. Volgens voorzitter Moses Mzila-Ndlovu voert de regering geen duidelijk beleid tegenover goedkope import. We staan voor een crisis maar de regering toont niet veel begrip, zegt Mzila-Nodlovu.

Het ziet er niet onmiddellijk naar uit dat Harare de importtarieven voor Aziatische producten zal optrekken. Zimbabwe wil immers goede banden onderhouden met het Aziatische blok aangezien de relaties met het Westen sinds 2000 erg bekoeld zijn omwille van politieke redenen. Zimbabwe ligt in het Westen onder vuur omwille van zijn controversieel landherverdelingsprogramma, betwiste parlementaire en presidentiële verkiezingen en wijdverspreide mensenrechtenschendingen. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.