Madrid wil geen druppel water meer verspillen

De inwoners van Madrid moeten vanaf april wennen aan drastische maatregelen om de verspilling van water tegen te gaan. Spaarkranen en timers, strenge normen voor grasperken en zwembaden en het veralgemeende gebruik van gerecycleerd afvalwater moeten Madrid voor een droogteramp behoeden.

Binnen zes jaar zal alleen het drinkwater in Madrid nog rechtstreeks uit verse watervoorraden komen. Alle eigenaars van zwembaden moeten overschakelen op grijs water – gerecycleerd afvalwater. Met dat water wordt tegen dan ook al het groen in de stad geïrrigeerd. De begroeide oppervlakte in parken en plantsoenen wordt aan banden gelegd – privé-tuinen mogen nog maximaal voor een vijfde uit grasperken bestaan, in parken mag gras zelfs maar een tiende van de oppervlakte innemen.

De grote partijen in de stad – de regerende socialisten, de conservatieve Partido Popular en het linkse Izquierda Unida - zijn het eens over de strenge bezuinigingsmaatregelen. Die uitzonderlijke eenstemmigheid is het gevolg van de extreme droogte die het land vorig jaar doormaakte.

Zuinig omgaan met water kan grote besparingen opleveren. Maatregelen die al sinds juli vorig jaar van kracht zijn in de hoofdstad, hebben het verbruik met 2,2 miljard liter teruggedrongen, zegt de Madrileense schepen (wethouder) voor het Milieu, Paz González.

Milieugroepen geloven dat cijfer niet en vinden dat de nieuwe maatregelen niet ver genoeg gaan. De stad moet dringend iets doen aan de lekken in het distributienetwerk waardoor in sommige wijken de helft van het kostbare vocht wegsijpelt, en moet ook een grote bewustmakingscampagne op touw zetten, vindt
Santiago Martín Barajas van Ecologen in Actie, een niet-gouvernementele organisatie. De overheid moet er ook nauwkeurig op toekijken dat de Madrilenen alle maatregelen naleven.

Volgens Paz González mag de groene beweging best wat meer lof hebben voor het “pionierswerk” van Madrid. Veel maatregelen klinken indrukwekkend. Alle gebouwen die vanaf april in de steigers worden gezet in de hoofdstad, moeten voorzien worden van systemen om water te sparen in de keuken, in de badkamer en in eventuele watertanks. Hotels en kantoren moeten timers installeren op al hun kranen.

Nieuwe voetpaden en pleinen krijgen tegels die water doorlaten, zodat een groter deel van het regenwater in de grond kan dringen in plaats van weg te stromen via de riolering. Eigenaars van grote waterslokkers als carwash-installaties en zwembaden kunnen niet meer zoveel water gebruiken als ze willen.

De stad kan boetes van 750 tot 600.000 euro opleggen aan inwoners die zich niet aan de nieuwe regels houden. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.