Maleisiërs hebben genoeg van brutale agenten

Teresa Kok, een Maleisisch parlementslid van Chinese origine, is de meest gehate vrouw bij de Maleisische politie. Zij bracht de poppen aan het dansen met een video-opname waarop te zien is hoe Maleisische agenten een vrouw mishandelen. Het taboe op politiegeweld is eindelijk doorbroken, maar voorlopig wordt niemand bestraft.

Een vrouw zit gehurkt en naakt in de cel. Ze wordt gedwongen om haar oren vast te houden, op te staan en weer te gaan zitten. De opname duurt bijna 70 vreselijke seconden. De video toont elk detail van de brutaliteit van de politie in Maleisië, zegt Kok, een parlementslid van de oppositiepartij DAP. Het toont wat er elke dag in politiekantoren gebeurt.

De video zorgde voor een golf van publieke verontwaardiging in Maleisië.
Intussen is de zaak vakkundig in de doofpot gestopt door een speciale onderzoekscommissie.

Die hield vorige week vijf dagen een publieke hoorzitting over ‘squat-gate’. De top van de politie verdedigde zich als volgt: de geregistreerde vertoning is een beproefde politietechniek om in lichaamsopeningen te speuren naar drugs en andere illegale substanties. Het is effectiever dan een vinger of een apparaat inbrengen in de anus of in de vagina, verklaarde speurder Suhaimi Ibrahim aan het panel.

Daarmee was de kous af. Maar in tegenstelling tot de onderzoekscommissie nemen de oppositie, mensenrechtengroepen en de Maleisische balie geen vrede met de verklaringen van de politietop. De lichaamsonderzoeken worden vooral gebruikt om mensen te vernederen, zegt Yeo Yang Poh, de voorzitter van de Maleisische balie. Gevangenen worden in hun blootje gezet en vernederd om ze machteloos te maken.

De oppositie eist dat de onderzoekscommissie haar huiswerk opnieuw doet. Deze zaak is slechts het topje van de ijsberg. De onderzoekscommissie ontkent dat de misbruiken bij de politie een structureel gegeven vormen, zegt oppositieleider Lim Kit Siang.

Steeds meer Maleisiërs zeggen het slachtoffer te zijn van politiegeweld. Het is al vijf jaar geleden dat er in Maleisië een agent in een rechtbank veroordeeld is. De agent in kwestie werd veroordeeld omdat hij toenmalig premier Anwar Ibrahim attaqueerde.

Volgens insiders gebruikt de politie grof geweld tegen verdachten, soms met de dood tot gevolg. Pas sinds begin dit jaar moet de politie elk verdacht sterfgeval onderzoeken. Het Maleisische gerecht gaf het bevel daartoe nadat een aantal gevangenen in verdachte omstandigheden om het leven kwamen.

Twee weken voor het verschijnen van de videoclip dienden vier Chinese vrouwen al een klacht in. Ze zeggen dat de politie hen zonder reden arresteerde en dat ze beroofd werden nadat ze gedwongen waren zich uit te kleden. De zaak kwam uitvoerig in de pers, maar niemand werd tot nog toe vervolgd.

De praktijk is een belediging van de menselijkheid en schendt alle beschaafde normen, zegt Zuraida Kamaruddin, het hoofd van de Partij voor Nationale Gerechtigheid. Het is een schending van de mensenrechten en van het islamitisch recht, zegt Azizah Khatib van PAS, een andere oppositiepartij.

Een dozijn ngo’s en vrouwenorganisaties eisen dat er onmiddellijk een einde komt aan de praktijk. Mensenrechtengroepen eisen dat er een apart toezichtorgaan komt voor de Maleisische politie. Het is één van de 127 maatregelen die opgelijst staan in een voorstel van een andere officiële onderzoekscommissie. Dat voorstel bleef grotendeels zonder gevolg. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.