Meer dan duizend schendingen van mensenrechten in Honduras

In de eerste twee weken sinds de staatsgreep heeft de Hondurese regering meer dan duizend mensenrechtenschendingen begaan, zeggen activisten. Robert Micheletti, die nu de facto president is, kondigde ondertussen aan dat hij een stap achteruit wil zetten als Zelaya niet terugkeert naar de macht.
Het Comité voor de Verdediging van de Mensenrechten in Honduras (Cofadeh) publiceerde zijn eerste rapport sinds de staatsgreep tegen president Manuel Zelaya op 28 juni.

Van 28 juni tot 11 juli, de eerste periode waarin de avondklok gold, registreerde Cofadeh 1.155 mensenrechtenschendingen. Daarvan waren er 1.046 illegale aanhoudingen. Andere schendingen waren onder meer bedreigingen en  fysieke agressie. Minstens twee mensen kwamen daarbij om. Het rapport heeft het bovendien over de beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Permanente angst



In het departement Colón, aan de Atlantische kust, wordt Guadalupe Carney, een gemeenschap van vierhonderd families voortdurend en in toenemende mate geïntimideerd door militairen, zegt Cofadeh-coördinator Bertha Oliva.

“De avondklok betekende voor ons permanente angst”, zegt Erly Banegas, van de Koepel van Volksorganisaties in de regio Bajo Aguán. “Wanneer de militairen ons passeren, intimideren ze ons. In de gevangenis van Tocoa (de belangrijkste stad van Colón, nvdr) was er onvoldoende plaats voor alle gearresteerde personen. Ze werden daarom naar een sportterrein gebracht. Daar werden ze vrijgelaten. Dat is intimidatie.”

Nieuwe avondklok



Donderdag voerde de regering van Roberto Micheletti opnieuw de avondklok in, een reactie op de wegblokkades en andere “radicale drukkingsmiddelen” van aanhangers van Zelaya die zich in het Verzetsfront tegen de Staatsgreep hebben verenigd.

Volgens Juan Barahona, lid van het Verzetsfront, duren deze acties tot vandaag en komt er ook een “solidaire blokkade” aan de grenzen door boeren uit El Salvador en Nicaragua.

Nieuwe dialoog



Woensdagavond kondigde Micheletti aan dat hij zou terugtreden op voorwaarde dat Zelaya niet opnieuw aan de macht kwam. Hij toonde vertrouwen in de bemiddelingspoging van de Costa Ricaanse president Óscar Arias. Maar Arias herhaalde donderdag dat de terugkeer van Zelaya als president deel moet uitmaken van een akkoord.

Vertegenwoordigers van beide kampen ontmoeten elkaar morgen (zaterdag) in de residentie van Arias.

Arias zei donderdag dat men de mogelijkheid bestudeert dat Zelaya een “verzoeningsregering” leidt gedurende de zes maanden die hem nog resten als president. In die regering zouden dan ook politici uit de oppositie zitten. In dit scenario zou Zelaya de coupplegers amnestie verlenen.

In elk geval, zegt Arias, zal Zelaya moeten afzien van zijn plan om een referendum te organiseren over een grondwetswijziging waardoor hij zich opnieuw verkiesbaar kan stellen.

Derde optie



Micheletti’s aankondiging dat hij zou terugtreden als Zelaya niet opnieuw president wordt, wakkerde in Tegucigalpa berichten over een “derde optie” aan. De eerste optie is dan de terugkeer van Zelaya en de tweede optie de vervroeging van de verkiezingen die normaal in november plaatsvinden.

Bij de derde optie zou de voorzitter van de rechterlijke macht het land besturen tot de verkiezingen in november. “Die optie is enkel voor als het echt niet anders kan”, zegt een voormalige adviseur van Zelaya, die anoniem wil blijven. “Volgens de grondwet is de opvolging door de voorzitter van de rechterlijke macht legaal, maar het lost het probleem ten gronde niet op, en dat is het herstel van de instellingen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.