Mercosur eist terugkeer Hondurese president

De presidenten van Zuid-Amerika’s grootste handelsblok, Mercosur, hebben op een top in Paraguay de onvoorwaardelijke en vreedzame terugkeer geëist van de Hondurese president Manuel Zelaya.
Mercosur bestaat uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, terwijl Venezuela op weg is het vijfde lid te worden. Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador en Peru zijn geassocieerde leden. Aan het eind van de top in de Paraguayaanse hoofdstad spaarden de regeringsleiders de harde woorden niet om de staatsgreep in Honduras te veroordelen.

De presidenten riepen ook de internationale gemeenschap op te volharden in haar weigering het de factor regime van Roberto Micheletti te erkennen of eender welke verkiezing die gehouden wordt zolang de president niet opnieuw aan de macht is. De verkiezingen zijn voorzien op 29 november.

Fernando Lugo, president van Paraguay en gastheer, opende de conferentie met een oproep de democratie in Latijns-Amerika te verdedigen. Hij wees erop dat tot de crisis in Honduras alle Zuid-Amerikaanse leiders verkozen waren in vrije en transparante verkiezingen. “Dit is een stap terug, die onze regio niet kan tolereren”, zei hij.

De presidenten Vázquez en Bachelet van Uruguay en Chili zeiden dat verkiezingen die uitgeschreven worden door het de facto regime niet erkend zouden mogen worden. “Deze oproep voor verkiezingen door een illegale en illegitieme regering heeft geen wettelijke basis”, zei Vázquez.

Volgens de Boliviaanse president Evo Morales was de crisis het gevolg van het Amerikaanse buitenlands beleid. “In Latijns-Amerika zijn er groepen en agenten die de democratie, de rechten van het volk en met name de participatieve democratie proberen te ondermijnen”, zei hij.

De staatsleiders schaarden zich achter de beslissing eerder deze maand van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om Honduras te verbannen tot de grondwettelijke orde er hersteld is.

Economie



De top draaide niet enkel rond de crisis in Honduras. De staatsleiders praatten er over een gemeenschappelijk antwoord op de economische crisis en de Uruguayaanse president Vázquez nam het roterende voorzitterschap over van de Paraguayaanse president Lugo. De twee kleinste lidstaten, Paraguay en Uruguay stelden de protectionistische maatregelen van Argentinië en Brazilië aan de kaak in het licht van de wereldwijde economische crisis.

De laatste zes maanden maakte het blok geen vooruitgang wat betreft integratie op het vlak van fundamentele zaken zoals de eenmaking van de markt, zei Lugo. Hij riep op tot een duidelijk beleid van economische integratie.

Eén van de prioriteiten op de agenda is het afschaffen van dubbele belasting op producten die van de ene lidstaat naar de andere getransporteerd worden. Paraguay is tegen die afschaffing, als enige land dat geen kustlijn heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.