Mexico kan mensenhandel niet indijken

Mexico slaagt er ondanks een nieuwe wetgeving niet in mensenhandelaars te vervolgen en hun slachtoffers te beschermen tegen de maffia’s. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse advocaten die donderdag voorgesteld is.
“Nog steeds zijn er geen veroordelingen, en dat is zeer ernstig”, zegt Gretchen Kuhner, een van de auteurs van het rapport.
Volgens de auteurs is mensenhandel in Mexico wijdverspreid maar is het fenomeen nog nooit systematisch in kaart gebracht. Het gaat zowel om de handel van Mexicanen binnen Mexico, van buitenlandse migranten naar Mexico en van Mexicanen naar het buitenland, vooral naar de VS.
Elk jaar passeert een half miljoen mensen uit Midden-Amerika door Mexico in de hoop de Verenigde Staten te bereiken. Experts schatten dat jaarlijks twintig- tot vijftigduizend mensen het slachtoffer worden van mensenhandelaars.
De slachtoffers komen onder meer terecht in de prostitutie, in de landbouw en in de bouwsector maar ook in de orgaanhandel, signaleert het rapport.

Enge definitie


Het rapport, dat gebaseerd is op 78 interviews met experts en regeringsfunctionarissen, werd opgesteld door de American Bar Association, die 410.000 advocaten uit de VS vertegenwoordigt en met het Rechtsstaatinitiatief de rechtssituatie in veertig landen onderzoekt.
Mexico heeft sinds november 2007 een nieuwe wet op de mensenhandel maar die trad pas in februari dit jaar in werking. Het Amerikaanse rapport stelt vast dat de wet een slachtoffer van mensenhandel definieert als iemand die betrokken is in een strafzaak.
“Deze enge definitieve kan nadelige gevolgen hebben voor mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel maar geen officiële klacht willen indienen of niet willen getuigen tegen de dader, of die hulp nodig hebben alvorens ze beslissen om mee te werken met de gerechtelijke autoriteiten”, zegt het rapport.

Vacuüm


Ook de toepassing van de wet verloopt problematisch. “Er is een vacuüm in de jurisdictie”, zegt Mónica Salazar, een Mexicaanse advocate die het veldonderzoek coördineerde. Mensenhandel is een bevoegdheid van de Fevimtra, een gespecialiseerde federale eenheid rond mensenhandel, maar zodra er ook georganiseerde misdaad aan te pas komt gaat de zaak naar het parket-generaal.
Tot dusver heeft de Fevimtra 24 zaken onderzocht en 2 personen in beschuldiging gesteld. Dat is zeer weinig in vergelijking met de 300 gevallen van mensenhandel die ngo’s van 2005 tot 2008 ontdekt hebben.

Politieke wil ontbreekt


Het rapport erkent dat Mexico vooruitgang heeft geboekt op het vlak van preventie, vervolging en slachtofferbescherming maar het klaagt aan dat de regering de ngo’s niet de middelen geeft om te helpen bij de strijd tegen de mensenhandel.
“Zolang de politieke wil ontbreekt om de handel aan te pakken en zolang er geen nieuwe wetswijzigingen komen, zal er niets veranderen”, zegt Mario Fuentes, directeur van het Studie- en Onderzoekscentrum voor Sociale Ontwikkeling en Hulp (Ceidas), een ngo die al verscheidene rapporten over de seksuele uitbuiting van kinderen heeft gepubliceerd. “Bovendien blijft men vasthouden aan het idee dat drugshandel losstaat van andere illegale activiteiten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.