Mexico wil designbril voor jeugd

De Mexicaanse regering werkt samen met topdesigner Yves Béhar aan een gratis bril voor de Mexicaanse jeugd. De hippe designbril, die makkelijk aanpasbaar is, moet het stigma rond het dragen van een bril wegnemen.
Naar schatting 11 procent van de Mexicaanse jongeren valt op school uit de boot omdat ze gewoonweg de schoolboeken of de tekst op het bord niet kunnen lezen. In sommige provincies ligt het aantal schoolkinderen dat een bril nodig heeft nog vele keren hoger. Toch laten veel jongeren na om een bril te dragen. Niet alleen liggen de kosten voor een oogonderzoek en een bril hoog, maar er is ook een stigma in het land omdat brildragen als een handicap gezien wordt.
Het “See Well to Learn Better-programma” van de Mexicaanse overheid in samenwerking met Yves Béhar wil daar iets aan veranderen. Het programma zet in op drie fronten: kosten, gebruiksgemak en looks. Elke bril bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de kleur en vorm kan aangepast worden. Zo zijn honderden combinaties mogelijk en kunnen kinderen hun bril personaliseren. Elke bril is makkelijk uiteen te halen en kan op het terrein aangepast worden.
In het kader van het programma zullen optometristen het land rondreizen en gratis oogtests uitvoeren bij de schoolkinderen. Die kunnen vervolgens hun favoriete bril samenstellen en krijgen die enkele weken later geleverd. De doelstelling is jaarlijks 400.000 gratis brillen uit te delen. Béhar wil het programma zo snel mogelijk ook uitbreiden naar andere landen. De designer is niet aan zijn proefstuk toe. In 2006 ontwierp hij een laptop van amper 100 dollar voor kinderen in ontwikkelingslanden, waarvan er inmiddels honderdduizenden uitgedeeld zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.