Milieuvriendelijker aan de computer

Computers zijn allesbehalve duurzaam: ze verbruiken energie, de productie is schadelijk voor het milieu en de pc-afvalberg groeit zienderogen. Een efficiënte aankoop en goed energiebeheer beperken de schade.
In 1997 ging een computer gemiddeld zes jaar mee, in 2005 was dat nog maar twee jaar. Intussen blijft de wereldwijde pc-verkoop exponentieel stijgen: in 2004 bijvoorbeeld werden er in totaal 183 miljoen stuks verkocht, dat was 11, 6 procent meer dan in 2003. En dan zijn er nog de nieuwe groeimarkten. Voor 2010 verwacht men in China alleen al 178 nieuwe gebruikers en in India 80 miljoen. De afvalberg groeit mee en de snelheid waarmee de producenten nieuwe versies op de markt brengen doet daar geen goed aan. Pc’s gaan nu de deur uit voordat ze versleten zijn.
Er zijn wel manieren om iets duurzamer te computeren. Door een apparaat aan te schaffen met enkel de hardware en randapparatuur die u daadwerkelijk gebruikt, en met voldoende mogelijkheid tot uitbreiding, verlengt u de houdbaarheidsdatum. De volgende stap is efficiënt energiebeheer. Zolang de energiezuinige palmtopmodellen of de honderddollar-laptops die internetgoeroe Nicholas Negroponte wil ontwikkelen voor kinderen uit het Zuiden niet voldoen aan de hoge westerse gebruikerseisen, kan de consument opteren voor een pc en beeldscherm met een ecologisch keurmerk.
Het Europese Ecolabel, het Amerikaanse Energy Star label en het Europese energiekwaliteitslabel GEEA duiden energie-efficiënte producten aan, het Zweedse TCO-label kijkt ook naar de stralingsnormen van beeldschermen. Pc’s met het Energy Star Label bijvoorbeeld verbruiken niet meer dan 30 Watt per uur, waar een normale pc gemiddeld 90 tot 150 Watt per uur gebruikt.
Draagbare computers zijn doorgaans energiezuiniger ontworpen dan desktop-pc’s, omdat dat een langere autonomie oplevert. Natuurlijk gaat “groen computeren” ook gepaard met het gebruik van de stand-by-modus en het gewoon uitzetten van de pc, zelfs voor een uurtje. Het is een fabel dat dit de levensduur van de pc verkort. 

Materialen


En dan de materialen. Sinds 1 juli 2006 verbiedt de Europese RoHS-richtlijn (Restriction of Hazardous Substances in Electrical en Electronic Equipment) het gebruik van bepaalde stoffen in nieuwe elektronica. Lood, naast tin en koper gebruikt in de vervaardiging van computers, wordt gebannen. Toch blijven de computerproducenten nog zware metalen en milieuschadelijke broomhoudende brandvertragers gebruiken.
Greenpeace International voerde de afgelopen jaren campagne tegen computergiganten om het gebruik van deze schadelijke stoffen te beperken. Dell verbond zich er inmiddels toe om in 2009 het gebruik van schadelijke broomhoudende brandvertragers en polyvinylchloride te staken. Ook HP, Nokia, Samsung en Sony Ericsson zullen het gebruik van gevaarlijke chemicaliën afbouwen.
In de “Groene Elektrogids” rangschikt Greenpeace Int. producenten van computers en mobiele telefoons volgens hun groenbeleid, een ranking die driemaandelijks wordt geactualiseerd. Daarbij kijkt Greenpeace naar het gebruik van chemicaliën en hoe producenten omgaan met de terugname en recyclage van hun producten.
Wat opvalt in deze ranking is de hoge score die Dell krijgt, terwijl de fabrikant nog altijd modellen heeft die niet vrij zijn van de zwaarste chemicaliën. Nog opvallend en vervelend voor de Mac-adepten is dat Apple helemaal onderaan bengelt. De computergigant scoort op bijna alle criteria laag en doet weinig moeite om daar iets aan te veranderen.

TIP: Green Electronics Guide: www.greenpeace.org/international

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.