Millenniumdoelen blijven voer voor technocraten in Malawi

Malawi, het armste land van zuidelijk Afrika, heeft grote problemen met aids, honger en analfabetisme. Toch hebben de meeste mensen er nog nooit gehoord van de VN-Millenniumdoelen die deze problemen uit de wereld willen helpen. Ngo’s die zich met de ontwikkelingsproblemen bezighouden, vinden dat de media en de regering niet genoeg doen om het Millenniumproject onder de mensen te brengen.
Cosmas Ntonogoli, winkelier in de administratieve hoofdstad Lilongwe, heeft er al wel eens van gehoord: “Er was iets over Millenniumdoelen op de radio, maar dat is al een hele tijd geleden. Is dat belangrijk ?”
 “Geen flauw idee”, geeft Judith Banda, receptioniste op een autorijschool in Blantyre, toe. “Maar ik lig er ook niet van wakker. Naast mijn vaste baan trek ik me uit de slag door in Zambia stoffen te gaan kopen en die hier te verkopen. Het extra inkomen maakt voor mijn familie een groot verschil uit”.
 Voor Rumbani Nyirenda, die les geeft aan een hogeschool in Blantyre, is het allemaal de schuld van de media: “De pers schrijft enkel over Millenniumdoelen wanneer de president of een minister het woord in de mond heeft genomen”. Sloppenwijkbewoner Alabi Mbenje denkt er hetzelfde over: “De media nemen geen initiatief om iets rond Millenniumdoelen te doen. Jullie zijn alleen geïnteresseerd in politiek”.
 “De mensen die de Millenniumcampagnes coördineren, informeren zelden de media over het belang van wat ze doen”, zegt Innocent Chitosi, de directeur van het Media Institute of Southern Africa in Malawi. Zowel de regering als ontwikkelingsngo’s hebben boter op het hoofd, vindt Chitosi, wiens organisatie zich bezig houdt met de ontwikkeling van lokale media.
 Het Malawi Economic Justice Netwerk is bezig met het vertalen van de teksten rond de Millenniumdoelen in de lokale taal, het Chichewa. Volgens programmadirecteur Mavuto Bamusi zijn de concepten onvoldoende geconcretiseerd in de Malawische context en maakt de vertaling de thematiek toegankelijker voor niet-specialisten.
 Het kleine landje in zuidelijk Afrika heeft nog een lange weg te gaan inzake aidbestrijding, analfabetisme, kinder- en moedersterfte en ondervoeding. Voor Patricia Kaliati, woordvoerster bij het ministerie van Informatie, is er echter een beslissende stap gezet toen het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in september 2006 de volledige buitenlandse schuld van Malawi kwijtscholden, zo’n 2,9 miljard dollar (2,2 miljard euro).
 Door de kwijtschelding kan er meer geld worden geïnvesteerd in gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. De central bank in Lilongwe heeft ook een programma om de interesten te verlagen om zo het ondernemerschap te stimuleren.
IPS MDG1 MDG2 MDG6 MDG8 (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.