Mobieltje wordt geldkoerier voor migranten

Western Union, de grootste geldkoerier in de wereld, wil migranten vanaf april volgend jaar de mogelijkheid bieden geld over te maken aan het thuisfront via hun zaktelefoon. Het systeem wordt handiger en goedkoper dan de traditionele geldtransfer.
“Het gemiddelde bedrag dat klanten van Western Union per keer naar huis sturen is 100 dollar (68 euro)”, zegt Daniel Diaz, een woordvoerder van het bedrijf. “Via de gsm wordt het makkelijker meermaals per maand nog kleinere bedragen over te maken.”
In september begonnen migrantenverenigingen in de VS campagne te voeren tegen Western Union. Ze klagen al lang dat de onderneming te hoge vergoedingen aanrekent en nadelige wisselkoersen hanteert. Volgens onderzoekers kost het internationaal overmaken van geld migranten vaak meer dan 20 procent van de hoofdsom. Het gsm-systeem biedt een antwoord op die verzuchtingen, zegt Sunil Mittal, de voorzitter en directeur van het Indiase telecommunicatiebedrijf Bharti Airtel. Hij gaat de nieuwe samenwerking leiden.
Western Union ontwikkelt de nieuwe dienst samen met de GSM Association (GSMA), een internationale groep aanbieders van mobiele telefonie. Daardoor zal het systeem op alle continenten werken. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet bekend. De prijs per transactie zal afhankelijk zijn van de betrokken landen en van het aantal keer dat de dienst gebruikt wordt in die landen.
Western Union-woordvoerder Diaz legt uit dat alle transacties beveiligd zijn door paswoorden. “Er is geen verschil met een normale kredietkaart. Gebruikers kunnen geld overmaken van gsm naar gsm, kunnen baar geld opladen op hun gsm en kunnen een tegoed van hun gsm in baar geld omzetten. Voor die laatste mogelijkheid moeten ze naar een plaatselijk kantoor gaan.”
“Als iemand geld ontvangt in zijn mobiele portefeuille, krijgt hij een tekstboodschap. Om geld van een mobieltje naar een ander mobieltje te sturen, moeten beide partijen wel geregistreerd zijn als gebruikers.”
Migranten sturen per jaar meer dan 200 miljard euro naar verwanten in hun land van herkomst, schat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Voor veel ontwikkelingslanden is het een belangrijke inkomstenbron.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.