'Moderne zijderoute' officieel in de steigers

Azië doorkruisen met de auto is vandaag slechts een optie voor wie de erbarmelijke staat van de wegen en de ettelijke douanecontroles wil trotseren. Maar de afstanden in Azië beginnen te krimpen. Gisteren (maandag) trad een akkoord over een Aziatisch Snelwegennetwerk in werking dat zal zorgen voor vlottere grenscontroles en betere wegen in een dertigtal landen.


De zevenentwintig landen die het verdrag al hebben ondertekend, stopten de voorbije 14 maanden al 22 miljard euro in de verbetering van het Aziatische wegennetwerk. Op termijn moeten 32 landen meedoen.

De Aziatische Snelweg moet een moderne zijderoute worden die hoofdsteden, industrie- en landbouwgebieden en havens met elkaar verbindt. Het netwerk van goede snelwegen zal zich uitstrekken van Japan tot Turkije en 141.000 kilometer beslaan. We hebben nog 15 miljard euro nodig om het netwerk te voltooien, zegt ESCAP, de VN-organisatie die het akkoord opstelde.

Met de auto van Japan naar Istanboel rijden is vandaag al mogelijk. De weg ligt er, maar onderweg moet je dertien landsgrenzen oversteken en dat gaat gepaard met veel tijdverlies. Bovendien kan je de wegen op sommige plaatsen moeilijk een snelweg noemen.

De Aziatische Snelweg zou de handel en het toerisme in de regio een forse duw in de rug moeten geven. Tegenstanders vrezen dat hij ook de weg zal effenen voor nieuwe sociale problemen. De regio heeft nu al te kampen met een stijgende mensen- en drughandel en aids is een groeiend probleem onder truckers.

De Pacific Asia Travel Association vreest dat de snelweg een bedreiging vormt voor de rijke inheemse culturen. Veel unieke culturen in de regio zullen in de toekomst drommen toeristen aantrekken. De jacht op de dollar wordt voor geopend verklaard. Veel inheemse gemeenschappen zullen hun levenswijze opgeven en bedelaars worden die afhankelijk zijn van toeristendollars. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.