Mond- en klauwzeer ontwricht Braziliaanse vleesuitvoer

De zuidelijke Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul heeft voor het eerst sinds vijf jaar weer af te rekenen met een epidemie van mond- en klauwzeer. De Braziliaanse overheid neemt drastische maatregelen om de plaag in te dammen en de export van rundsvlees uit de andere deelstaten te vrijwaren. Voor de getroffen dorpen langs de grens met Paraguay is de epidemie een catastrofe.

De 11.000 inwoners van het plaatsje Eldorado hebben alles verloren. De lokale vleesverwerkende fabriek heeft zijn 600 arbeiders vervroegd met vakantie gestuurd en recent aangeworven werknemers in hun proefperiode aan de deur gezet. De 115.000 liter melk die er elke dag worden geproduceerd, eindigen in de riolering. 4.645 runderen en 202 schapen, geiten en varkens werden preventief geslacht en geen enkele vrachtwagen mag Eldorado of een van de vier aangrenzende gemeenten verlaten of binnenrijden.

De andere Braziliaanse deelstaten hebben de import van vlees of levende dieren uit Mato Grasso do Sul stopgezet. Meer dan veertig landen hebben een importverbod op Braziliaans vlees afgekondigd. Volgens internationale afspraken mag enkel een deel van Brazilië in de ban worden gedaan. Dat mildert de impact van de maatregelen. Rusland koopt enkel geen vlees meer uit de getroffen deelstaat. De Europese Unie heeft een invoerverbod ingesteld voor de deelstaten Mato Grosso do Sul, Sao Paolo en Paraná. Maar nog andere landen hebben hun grens toch gesloten voor al het Braziliaans rundvlees.

Mato Grosso telt 34 vleesverwerkende fabrieken met elk tussen 700 en 1500 arbeiders. Ongeveer de helft van het vlees is bestemd voor de export. De veeteelt is goed voor een derde van de bruto-inkomsten, die verder te lijden hebben onder twee opeenvolgende droogtejaren. In Eldorado hebben sommige boeren tussen 70 en 100 procent van hun soja-, maïs of katoenoogst verloren door een gebrek aan water. Daarbij komt de relatieve sterkte van de real, die Braziliaanse exportproducten minder competitief maakt op de internationale markten.

Het virus dat in Brazilië toeslaat is niet nieuw, wat de experts doet besluiten dat de bestaande vaccins niet werden toegediend of bewaard zoals het hoort. Mond- en klauwzeer is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel heel besmettelijk van dier tot dier. Bij runderen leidt de ziekte tot verzwakking, gewichtsproblemen en storingen in de melkproductie. (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.