Mooie woorden, veel goede wil... en weinig nieuwe engagementen

‘Aan het begin van het nieuwe millennium hebben we concrete doelstellingen geformuleerd om de armoede in de wereld te bestrijden,’ zei President Obama bij het afsluiten van de Millenniumtop in New York. ‘Vandaag moeten we ons afvragen of we ons aan die gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben gehouden.’
Obama had dé vraag van deze Millenniumtop niet beter kunnen formuleren. Tien jaar geleden moest de Millenniumverklaring armoede de wereld uit helpen. Maar wat is er vandaag, met nog vijf jaar tot de deadline te gaan, werkelijk gerealiseerd?
Niet genoeg, zo blijkt. De wereld houdt zijn belofte niet, en daar heeft ook een internationale top van de VN weinig aan kunnen veranderen. ‘Er is vooruitgang in de strijd tegen armoede, maar niet genoeg. Het aantal armen werd de voorbije jaren gereduceerd, enorme vorderingen kenmerken de strijd tegen malaria, aids en tuberculose, meisjes hebben op veel plaatsen ter wereld meer toegang tot onderwijs. Aan de andere kant schroefde de financiële crisis de groei in  sommige sectoren en landen drastisch terug, werkloosheid steeg naar ongekende hoogten, de cijfers rond moedersterfte grijpen ieder naar de keel, ongelijkheid binnen landen  is de voorbije jaren gegroeid.
‘We hadden de bedoeling de Millenniumdoelstellingen te halen,’ zei Frans Minister van Buitenlandse Zaken Kouchner. Die ambitie is intussen opgeborgen.
Nieuwe voorstellen om de huidige problemen aan te pakken, kwamen er in New York immers niet. De herwerkte verklaring, die woensdagavond door de VN formeel werd aangenomen, is voornamelijk een herbevestiging van de doelstellingen. Er is dan wel meer aandacht voor gendergelijkheid en voor onrecht binnen landen en regio’s, de tekst verplicht landen nog steeds nergens toe. Extra geld voor ontwikkeling kwam er eveneens niet.
‘De belangrijkste boodschap van deze top is de collectieve wil om de inspanningen te verhogen,’ zei Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon aan het einde van de conferentie. Een herbevestiging van internationaal engagement was  vijf jaar na de vorige Millenniumconferentie zeker nodig. En de aanwezigheid van 150 staats- en regeringsleiders was een belangrijk signaal. ‘Dat betekent immers dat de hele wereld erkent dat ontwikkeling en armoedebestrijding essentieel zijn’ zeiMarcus Leroy, speciaal coördinator voor de Millenniumdoelstellingen  van de Belgische regering. Goede wil was er inderdaad New York, duidelijke afspraken bleven echter uit.
Obama kondigde in New York wel een nieuwe Amerikaanse ontwikkelingsstrategie aan, een strategie die de nadruk legt op samenwerking en economische groei. ‘Hulp is geen ontwikkeling,’ zei de Amerikaanse president. ‘We hebben meer dan enkel hulp nodig om ontwikkeling te bereiken. Laten we dan ook de mythe uit de wereld helpen, dat ontwikkeling niets anders is dan liefdadigheid, en dat sommige landen veroordeeld zijn tot chronische armoede. ’
De Amerikaanse president concludeerde treffend: ‘Als de internationale gemeenschap dezelfde dingen blijft doen, zullen we een beetje vooruitgang maken. Maar de Millenniumdoelstellingen zullen we missen. Oude gewoonten zullen niet volstaan.’ Veel nieuws was er vanuit New York echter niet te melden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.