Morales in hongerstaking

De Boliviaanse president Evo Morales gaat in hongerstaking totdat het parlement de kieswet goedkeurt die de verkiezingsdatum op 6 december vastlegt.
  •  Morales is sinds 2006 de eerste inheemse president van Bolivia.
Veertien leiders van vakbonden en sociale bewegingen nemen deel aan de hongerstaking. Morales heeft alvast zijn geplande reis naar Cuba afgelast.
Aanleiding voor de hongerstaking is de nieuwe kieswet, die ondermeer 14 zetels in het parlement voorbehoudt voor de inheemse minderheden. De oppositie vindt dat Morales, zelf een inheemse Boliviaan, daar zijn voordeel uit zal halen bij de verkiezingen.

‘Geen andere keuze’


‘Door de weigering van enkele neoliberale parlementsleden rest er ons geen andere keuze dan in hongerstaking te gaan. Ze willen geen wet goedkeuren die de juiste toepassing van de grondwet garandeert’, zegt president Morales op nieuwssite Al Jazeera.
Een senator van de oppositie, Walter Guiteras, zegt aan de Britse omroep BBC News de actie ‘schaamteloos’ te vinden. ‘De president chanteert ons.’

Meer rechten voor inheemsen


Morales, die sinds 2006 de eerste inheemse president is van Bolivia, kreeg in januari in een referendum groen licht voor een nieuwe Bolivaanse grondwet. De nieuwe grondwet moet economische gelijkheid en sociale rechtvaardigheid brengen in Bolivia waar de inheemse bevolking lang gemarginaliseerd is. Van de negen miljoen Bolivianen zijn er ongeveer 5,4 miljoen van indiaanse afkomst.
‘Amper vijf procent van de nieuwe grondwet is onmiddellijk van toepassing, vooral dan het eerste gedeelte dat over de fundamentele rechten van alle Bolivianen gaat’, schreef Gilberto Pauwels na de goedkeuring van het referendum.
‘In de loop dat de volgende maanden zullen honderden wetten moeten aangepast of opgesteld worden, in overeenstemming met de nieuwe grondwet. Meest dringend is een nieuwe verkiezingswetgeving, want voor december 2009 zijn nationele verkiezingen voorzien.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.