Morales roept op tot eenheid na verpletterende zege

De Boliviaanse president Evo Morales heeft de oppositie opgeroepen mee te werken aan de verdere uitbouw van zijn land. Hij deed dat in een eerste reactie op zijn verpletterende verkiezingsoverwinning gisteren (zondag). Vorig jaar was Morales zwaar in conflict gekomen met de rijke regio’s.
“Men zei dat de middenklasse Evo de rug had toegekeerd. Fout. Daar staat de middenklasse”, zei Evo Morales (50) zelf vanaf het balkon tot de menigte die voor het regeringspaleis in La Paz was samengestroomd.
Volgens de exitpolls werd Morales gisteren met 63 procent van de stemmen herkozen. De officiële resultaten worden pas over tien dagen verwacht.
“Kom werken voor het Boliviaanse volk, los van elke regionale eis”, zei Morales. “Bolivia komt op de eerste plaats en we moeten ons verenigen.” Morales richtte die oproep vooral tot ondernemers en intellectuelen uit de zogeheten Halve Maan, gevormd door de rijke oostelijke en noordelijke regio’s.
De voorbije jaren kwam het tot een openlijke confrontatie tussen Morales en de die rijke provincies. Die ijveren voor meer economische en politieke autonomie en verzetten zich tegen de sociale hervormingen van de president. Bij de zware botsingen, onder meer in september 2008 in Pando, vielen ook dodelijke slachtoffers.

Intact


Morales, van de linkse Beweging naar het Socialisme (MAS), werd eind 2005 voor het eerst verkozen, met 53 procent van de stemmen. Zijn populariteit bleef intact dankzij een beleid dat veel aandacht had voor armen, ouderen, scholieren en zwangere vrouwen. Hij recupereerde ook grote staatsbedrijven die onder zijn voorgangers aan het buitenland waren verkocht.
Morales’ partij haalde een ruime meerderheid in de twee kamers van het parlement. Daardoor zal de president de uitvoering van de nieuwe grondwet een sterk sociaal accent kunnen geven. Volgens de exitpolls mag de MAS 86 van de 130 volksvertegenwoordigers en 25 van de 36 senatoren leveren.
 
Geen echte leiders
Morales’ belangrijkste tegenkandidaat voor het presidentschap, de rechtse Manfred Reyes Villa, haalde gisteren slechts 27 procent van de stemmen. De ex-legerkapitein is de voormalige gouverneur van de opstandige provincie Cochabamba.
Volgens historicus Alexis Pérez had de oppositie geen echte leiders en ook niet echt een programma voor de afgelegen plattelandsgemeenschappen. “Het volk heeft gekozen voor diegene die hen financieel voordeel heeft gebracht.” Socioloog Franco Gamboa vindt dat de Boliviaanse samenleving definitief de deur heeft gesloten voor de oude elite die van 1985 tot 2003 het land regeerde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.