Ngo's verenigen zich tegen 'privatiseringszucht' van officiële ontwikkelingshulp

Bij het slot van het Europees Sociaal Forum gisteren (zondag) in Londen lanceerde de Britse ngo War on Want een oproep tot een dringende hervorming van de Britse ontwikkelingshulp. Het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking gooit jaarlijks miljoenen ponden over de balk door ze te investeren in consultancy firma’s, zegt War on Want.


Vorige week liet de Britse minister van ontwikkelingshulp Gareth Thomas zich nog erg sceptisch over de manier waarop de Europese Unie en andere Europese lidstaten aan ontwikkelingshulp doen. De Europese Commissie moet meer hulp bieden aan de armste ontwikkelingslanden in plaats van fondsen af te buigen naar een aantal regio’s die de voorkeur genieten”, zei Thomas in een mededeling. “Europa geeft bijna 6 miljard pond (8,6 miljard euro) uit aan overzeese ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp. Het is daarom van het grootste belang dat dat geld ten volle wordt gebruikt voor de uitroeiing van de armoede.”

Afgelopen weekend lag het Britse ontwikkelingsbeleid echter zelf onder vuur op het derde ESF, de Europese voorbereiding op het Wereld Sociaal Forum. Op de hoogmis van de Europese andersglobalisten zocht en vond de ngo War on Want steun voor een campagne om de Britse ontwikkelingssamenwerking grondig te hervormen. War on Want leidt een campagne die over het kanaal reeds veel ophef maakte. De ngo slaagde er samen met medestanders als het Britse World Development Movement in om de efficiëntie van de Britse ontwikkelingssamenwerking ter discussie te stellen. Het ministerie voor internationale ontwikkeling (DfID) onderwerpt zichzelf nog tot het eind van november aan een openbaar onderzoek.

War on Want roept sympathisanten en andere ngo’s op om deel te nemen aan de consultatieronde van het ministerie met de boodschap “dat de Britse hulp niet langer afhankelijk mag gemaakt worden van privatisering, vrijmaking van de handel of andere economische voorwaarden.” Consultancy-bedrijven als PricewaterhouseCoopers, KPMG en Deloitte Touche Tohmatsu verdienen volgens de ngo grof geld met ontwikkelingssamenwerking. Zij brengen dure rapporten uit die vaak aanbevelingen bevatten om de watervoorziening, het spoor, de energievoorziening en de post in ontwikkelingslanden te privatiseren.

“En dat terwijl het overduidelijk is dat de privatisering van openbare diensten de armoede nog erger maakt in de ontwikkelingslanden”, zegt John Hilary de directeur van War on Want. “De taak van de Britse ontwikkelingssamenwerking is om de armoede uit te roeien, niet om het voortouw te nemen in de wereldwijde privatisering van openbare diensten. Het geld voor ontwikkelingssamenwerking moet enkel gebruikt worden voor echte armoedebestrijdingprogramma’s.” War on Want vraagt dat de regering een “onafhankelijke commissie opricht om de impact van privatiseringen in ontwikkelingslanden in te schatten”.

De Britse minister van ontwikkelingssamenwerking (officieel: ‘internationale ontwikkeling’) Gareth Thomas zegt dat er op zijn departement al sprake is van “een belangrijke trendbreuk, weg van de traditionele voorwaardelijke ontwikkelingshulp”. De Britse regering heeft een nieuw beleid uitgetekend dat vertrekt van het principe “dat de ontwikkelingslanden zelf achter het stuur moeten zitten bij de armoedebestrijding.” (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.