Nieuw regime Honduras ongenadig voor tegenstanders

De nieuwe machthebbers in Honduras zeggen dat ze voor de dialoog blijven kiezen om de toekomst van het land te bepalen, maar voorlopig laten ze vooral de wapenstok spreken. Tot hiertoe zijn in Honduras al drie mensen gedood en ongeveer honderd betogers gewond geraakt bij de protesten tegen het regime van interimpresident Roberto Micheletti. Sinds de staatsgreep van 28 juni zijn er ook al 150 aanhangers van de verdreven president Manuel Zelaya voor korte of langere tijd opgepakt.
De Hondurese overheid zegt dat de medestanders van Zelaya de voorbije 36 dagen verantwoordelijk waren voor 260 betogingen, wegversperringen en stakingen. Confrontaties met de ordediensten of met aanhangers van het nieuwe regime liepen af en toe uit op extreem geweld.

Drie moorden



Op 5 juli werd de 19-jarige Isis Obed Murillo doodgeschoten door de veiligheidsdiensten van de luchthaven van Tegucigalpa toen een vliegtuig met Zelaya erin een vergeefse poging ondernam om daar te landen.

Zaterdag stierf de leraar Roger Vallejo, die donderdag in het hoofd was geschoten toen de politie een einde maakte aan een wegversperring in Tegucigalpa. Het regime had op 29 juli laten weten dat het geen wegversperringen meer zou tolereren.

Een andere leraar, Martin Florencio Rivera, werd zaterdag doodgestoken nadat hij een druk bijgewoonde wake voor Vallejo had verlaten. Beide moorden worden onderzocht. De lerarenvakbond, die staakt voor de terugkeer van Zelaya, stelt de politie verantwoordelijk voor de dood van Vallejo.

Bij de actie tegen de wegversperring in de hoofdstad zette de politie traangas in en werd ook fors de wapenstok gehanteerd. Daarbij werd de arm van actievoerder Carlos Reyes gebroken. Reyes wil als onafhankelijke kandidaat deelnemen aan de voor 29 november geplande presidentsverkiezingen.

Mars tegen het regime



De tegenstanders van Micheletti willen doorgaan met hun protesten. Het Verzetsfront tegen de Staatsgreep heeft aangekondigd dat er woensdag een zesdaagse mars begint die betogers uit verschillende delen van het land naar Tegucigalpa en San Pedro Sula moet voeren, de grootste steden van het land.

De Hondurese politie zegt ze niet zal optreden tegen vreedzame betogingen maar dat ze in actie zal komen als er nieuwe wegversperringen worden opgeworpen of gebouwen bezet worden. “We zullen niet toelaten dat de economie verder wordt geraakt en we zullen geen geweld toelaten bij de betogers”, waarschuwde ook Michelletti maandag.

De ordediensten lijken ervan uit te gaan dat ze het verzet onder controle hebben. Het voorbije weekend maakte het regime een einde aan het nachtelijk uitgaansverbod dat bijna een maand van kracht was. Het blijft alleen gelden aan de grens met Nicaragua. Honderden aanhangers van Zelaya hebben die grens overgestoken om samen met hun leider zijn terugkeer af te wachten. Zelaya heeft aangekondigd dat zijn medestanders op verschillende plaatsen net over de grens begonnen zijn met de opleiding van “vreedzame volksmilities”.

Nieuwe kansen voor bemiddelaar Arias



Zelaya begint intussen signalen uit te zenden dat hij de gesprekken met de Costa Ricaanse bemiddelaar Óscar Arias wil hervatten. Arias, de president van Costa Rica, ontmoette maandag in het kader van zijn opdracht verscheidene internationale gezagsdragers, onder meer Enrique Iglesias, het hoofd van het secretariaat van de Organisatie van Ibero-Amerikaanse Staten. De Hondurese interim-president Micheletti heeft die gesprekken aangemoedigd en heeft gevraagd of Iglesias naar Honduras kan worden gestuurd om daar gesprekken te voeren over de crisis.

“We worden sterker naarmate de tijd verstrijkt”, verklaarde de adjunct-buitenlandminster van Micheletti, Martha Lorena Alvarado, zondag op een Hondurees televisiestation. “Maar we willen elke dialoog aangaan waarbij onze grondwet gerespecteerd wordt.”

Geen enkel land heeft het nieuwe regime in Honduras erkend en de VS en de EU hebben voor miljoenen euro aan buitenlandse hulp bevroren. Maar de voorzitter van de Hondurese Vereniging van Ondernemers, Adolfo Facussé, zegt dat Honduras weer op zijn pootjes begint te komen. “We beginnen contacten te leggen met buitenlandse investeerders die voordien niet geïnteresseerd waren om naar hier te komen.” Canadese en Amerikaanse investeerders zouden bijna 500 miljoen in het land willen pompen. “Zelaya voert een strijd die geen zin heeft”, oordeelt Facussé. “Als hij terugkeert, zal hij niet kunnen regeren, want niemand staat achter hem.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.