Nieuwe privatiseringsgolf leidt tot onrust

Werknemers en vakbonden in Burkina Faso zijn ontstemd over een nieuwe privatiseringsgolf. De vakbonden in het West-Afrikaanse land vinden dat ze te weinig invloed hebben bij de onderhandelingen en werknemers vrezen voor hun baan. Sinds 1991 privatiseerde Burkina Faso al 27 staatsbedrijven.






Nu wil de regeringen bedrijven in strategische sectoren als telecommunicatie, stroomproductie, drinkwaterverdeling en brandstofbevoorrading privatiseren. Dat maakt de zorgen nog groter – misschien gaan straks de prijzen stijgen door de ingreep. Ook twee mijnbouwbedrijven moeten onder de hamer.

Elke privatisering leidt tot ontslagen, zegt Moussa Kaboré, die door een eerdere privatisering zijn baan kwijtraakte bij een transportbedrijf. Ontslagen hebben in een land als Burkina Faso grote gevolgen zegt hij, omdat mensen meestal grote families hebben. Een werknemer moet van zijn salaris ongeveer tien mensen onderhouden.

Tolé Sagnon, secretaris-generaal van de Algemene Arbeidersfederatie van Burkina, wil een einde aan de privatisering van staatsbedrijven, een eerlijke beoordeling van eerdere privatiseringen en gerechtelijke vervolging van ambtenaren die zich in de staatsbedrijven schuldig maakten aan financiële misdrijven. Bij het begin van het privatiseringsproces in 1991 beloofde de regering de vakbonden te zullen raadplegen bij de verkoop van de bedrijven. De werknemers zijn echter niet tevreden met de manier waarop die besprekingen zijn verlopen, zegt hij.

Georges Kouanda, stafvertegenwoordiger van het Nationale Elektriciteitsbedrijf van Burkina (Sonabel), is niet enthousiast over de aanstaande privatisering van zijn bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat deze hervorming zowel regering als de werknemers niets oplevert.

Sagnon sluit zich bij Kounada aan. Stroom is al duur en elektriciteit wordt nog duurder na de privatisering, zegt hij. Momenteel levert Sonabel elektriciteit in 14 procent van Burkina Faso. Het bedrijf wil na de privatisering zijn marktaandeel uitbreiden naar 60 procent. Om dat doel te bereiken is een omvangrijk investeringsprogramma opgesteld, dat omgerekend ongeveer 365 miljoen euro kost.

Voorstanders van de privatiseringen wijzen op de verbeterde service in de geprivatiseerde bedrijven en de besparingen die de overheid realiseert. In 1991 kostte het de overheid 31 miljoen euro om een paar staatsbedrijven die verlies maakten, waaronder Air Burkina, overeind te houden. De privatisering in de jaren daarna, leverde de regering uiteindelijk 32 miljoen euro op in 2003. De regering beweert dat de investeringen in deze bedrijven stegen van 3,5 miljoen euro in 1991 naar 38 miljoen euro in december 2003. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.