Nieuwe vrouwenmoorden in Ciudad Juárez laten stad koud

Het lijk was achteloos op het trottoir gedumpt. De vrouw was 25 jaar oud. Haar aanvallers hadden haar verkracht en daarna gewurgd. Het was de tweede vrouwenmoord van de voorbije week in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez, de zestiende van dit jaar. Niemand kijkt er nog van op - moorden op vrouwen in Ciudad Juárez lijken op een weerkerend natuurverschijnsel, als het rommelen van een vulkaan of plotse vrieskou.


Bij de meeste mensen hier is geen sprake meer van woede en verbijstering, zegt Esther Chávez, de voorzitster van Casa Amiga, een niet-gouvernementele organisatie die de verwanten van de slachtoffers helpt. Wij zijn nog altijd geschokt, en we maken ons zorgen omwille van de straffeloosheid waarmee de moorden begaan worden en de angst waarmee vooral jonge en arme vrouwen hier moeten leven.

Afhankelijk van de bron zijn er sinds 1993 in Ciudad Juárez 300 tot 380 vrouwen vermoord. Het merendeel van de slachtoffers werd eerst verkracht, soms ook gefolterd. De moorden zijn nog altijd niet opgehelderd. Sommige theorieën schrijven de moorden toe aan duivelssekten, andere vertrekken bij de pornobusiness of de orgaanhandel.

De voorbije twee jaar hebben de Mexicaanse regering en actiegroepen hun inspanningen opgedreven om de daders van de moorden op het spoor te komen en de slachtpartij te doen ophouden, maar dat heeft nog niets uitgehaald. Tot juli 2003 was het onderzoek naar de moorden in handen van de deelstaat Chihuahua. Toen besloot de Mexicaanse regering onder druk van internationale hulporganisaties zelf een onderzoek in te stellen en toe te zien op de veiligheid in de stad. Ze benoemde een commissaris en een speciale onderzoeksrechter, en begon haar activiteiten te coördineren met activisten en hulporganisaties.

Maar volgens Lucia Melgar, de woordvoerster van een groep van elf vrouwelijke academici die eisen dat de regering opheldering brengt in de zaak, spant de overheid zich nog niet voldoende in. Volgens haar dienen sommige onderzoeken vooral de schone schijn. Samen met Chávez van Casa Amiga vermoedt ze dat er lokale politici bij de moorden betrokken zijn, of mensen uit het drugsmilieu. Ciudad Juárez, een stad van 1,2 miljoen inwoners die op een steenworp van het Amerikaanse El Paso ligt, is een draaischijf voor de drugshandel. Ook de even lucratieve mensenhandel is er goed vertegenwoordigd. Ik geloof dat het om belangrijke mensen gaat die men niet durft aan te pakken, zegt Chávez.

De Mexicaanse regering wijst erop dat haar speurwerk al aan het licht bracht dat plaatselijke politiemensen die vroeger met de zaak belast waren, niet veel ijver aan de dag legden. De regering heeft juridische stappen ondernomen tegen hen.

Er werden al verscheidene arrestaties verricht in verband met de moorden. Maar alleen Abdel Latif Sharif, een Egyptenaar, werd al veroordeeld. Hij kreeg twintig jaar voor zijn aandeel op de moord op vijf meisjes. Maar na zijn veroordeling gingen de moorden gewoon door.

De meeste slachtoffers van de voorbije elf jaar waren meisjes of vrouwen jonger dan dertig. Velen waren arm en werkten in de maquiladoras, vestigingen van buitenlandse bedrijven die voor de export produceren. Veel arbeidsters wonen ver van hun gezinnen. (PD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.