Nog twee straffe MO*lezingen dit najaar

Hania Zlotnik, Fred Pearce en Esther Duflo komen naar Brussel

Op maandag 7 november gaan Hania Zlotnik (UNFPA) en Fred Pearce (The Guardian) in debat over het bevolkingsvraagstuk, dit naar aanleiding van de geboorte van de 7 miljardste bewoner van onze planeet. Op maandag 19 december komt de wereldvermaarde econome Esther Duflo naar Brussel voor een lezing over armoedebestrijding en ontwikkelingshulp.

  • Hania Zlotnik van UNFPA komt op 7 november naar Brussel.
  • Wetenschapsjournalist en auteur Fred Pearce komt op 7 november naar Brussel.
  • Topeconome Esther Duflo komt op 19 december naar Brussel.

Dit najaar organiseert MO* in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren en met locatiepartners Kaaitheater, Beursschouwburg, Zuiderpershuis en Vooruit nog twee boeiende MO*lezingen over prangende mondiale vraagstukken. U kan vanaf nu inschrijven via info@mo.be

Hania Zlotnik & Fred Pearce: 7 miljard mensen: Ontwikkelingsramp- of kans?

We zitten niet stil, elke dag zijn we met zo een 209.000 meer, ergens in de komende weken overschrijden van de ‘7-miljard-grens’. Vrede op aard voor alle 7 miljard mensen of wordt het ietsje moeilijker? Gaat de explosieve bevolkingsgroei van de voorbije eeuw de inspanningen om de ecologische voetafdruk te verminderen teniet doen? Gaat de jonge bevolking van het Zuiden voor de nodige dynamiek en werkkracht zorgen in het Noorden om de vergrijzing op te vangen? Wat vaak als een probleem gezien werd heeft misschien ook een heleboel positieve effecten op ons aller toekomst? En wat heeft dit alles te maken met mensenrechten, in het bijzonder vrouwenrechten? Bevolking, klimaat, migratie en ontwikkeling: daarover gaan twee internationale experts met elkaar en met het publiek in debat.

Hania Zlotnik, directrice van de Population Division van de Verenigde Naties en wereldwijd erkend als een van de meest gezaghebbende stemmen als het over demografie en migratie gaat, komt speciaal voor deze lezing naar België.

Fred Pearce treedt op als respondent. Pearce publiceerde onder andere Volksbeving (over het bevolkingsvraagstuk) en De laatste generatie (over klimaatverandering). Hij schrijft geregeld voor New Scientist en The Guardian.

Deze MO*lezing wordt ingeleid en gemodereerd door Gie Goris (hoofdredacteur MO*).

Praktisch

  • Wanneer: Maandag 7 november, 19u-20u30
  • Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel (wegbeschrijving: www.kaaitheater.be
  • Spreektaal: Engels
  • Toegang: € 5 (tickets worden aan de kassa betaald)
  • Inschrijving: verplicht via info@mo.be of 02 536 19 77.
  • Organisatie: MO* i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren
  • Partners: UNFPA, Kaaitheater, Beursschouwburg, Vooruit en Zuiderpershuis.

Esther Duflo: Er bestaat geen wondermiddel tegen armoede

De vooraanstaande economen Esther Duflo en Abjhijit Banerjee schreven samen het boek Arm & Kansrijk (oorspronkelijke titel: Poor Economics), waarin ze aantonen dat heel veel ontwikkelingswerk in de afgelopen tientallen jaren heeft gefaald. Op basis van hun kennis, ervaring en onderzoekswerk in onder meer Chili, India, Kenia en Indonesië hebben de auteurs nieuwe aspecten blootgelegd in het gedrag van arme mensen, in hun behoeftes en in de manier waarop (financiële) hulp hun leven beïnvloedt. Deze fundamentele nieuwe inzichten zullen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van betere strategieën en kunnen de aanzet vormen tot een effectievere mondiale armoedebestrijding.  Duflo en Banerjee rekenen af met de gewoonte van de ontwikkelingswereld om grote vragen te stellen en zich dan te realiseren dat de antwoorden in de praktijk niet werken. Volgens hen kan je beter kleinere en concrete vragen stellen over het verbeteren van de kansen en levensomstandigheden van de armen, en het beleid baseren op zo veel mogelijk harde feiten en gegevens. Amartya Sen, winnaar Nobelprijs voor de Economie, beschreef Poor Economics als ‘een geweldig inzichtelijk boek van twee uitmuntende onderzoekers over de werkelijke aard van armoede.’

Esther Duflo studeerde aan de École normale supérieure in Parijs en aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zij is hoogleraar armoedebestrijding en ontwikkelingseconomie aan het MIT. Haar werk is vele malen onderscheiden. Zij komt speciaal voor deze MO*lezing naar Brussel.

Ze gaat na haar lezing in debat met twee Belgische experts: Peter Moors, directeur-generaal Ontwikkeling in de FOD Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

MO*journalist John Vandaele is moderator.

Praktisch

  • Wanneer: Maandag 19 december, 19u30 – 21u
  • Waar: Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel (wegbeschrijving: www.beursschouwburg.be). 
  • Spreektaal: Engels
  • Toegang: € 5 (tickets worden aan de kassa betaald)
  • Inschrijving: verplicht via info@mo.be of 02 536 19 77.
  • Organisatie: MO* i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren
  • Partners: Beursschouwburg, Vooruit, Zuiderpershuis, Kaaitheater en Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.