Oma's van Swaziland krijgen steun bij opvoeding aidswezen

Gogo (grootmoeder) Dube zorgt voor haar vijf kleinkinderen sinds haar zoon en schoondochter twee jaar geleden overleden aan de gevolgen van aids. Wellicht ziet het omaatje bijzonder weinig van de vier miljoen euro die de regering van Swaziland uittrekt om grootouders van aidswezen te steunen.
Ik had me mijn leven anders voorgesteld, zegt Gogo Dube, een kleine maar kwieke grijze vrouw van 67. Het is een tragedie als een ouder haar kinderen overleeft. En het is triest dat de kinderen nu zonder ouders moeten opgroeien. Ik ben de enige die mijn kleinkinderen nog hebben. Maar ik heb geen geld en bijna geen eten voor ze.

Dube staat voor haar huisje van leem en stro, met daarnaast een kaal, winderig veld. Ze woont vlakbij de hoofdstad Mbabane. De winter staat voor de deur en ze herinnert zich hoe de winter van vorig jaar extra koud leek omdat er zo weinig te eten was. Wat moet je als je geen eten hebt? De kinderen huilen en je geeft ze water, zodat ze toch iets in hun maag hebben. Maar soms wordt het daardoor alleen maar erger, zegt ze.

Op haar echtgenoot, vroeger schoolhoofd, hoeft Dube niet te rekenen. Polygamie is legaal in Swaziland en haar man had nog twee andere vrouwen. Eén is overleden en hij woont nu bij zijn jongste vrouw en haar kinderen. Dube heeft hem al twee jaar niet gezien. Vroeger woonden de mannen en hun vrouwen bij elkaar. De vrouwen en de kinderen hielpen elkaar. Dat was een goed systeem, maar die gewoonte is langzaamaan verdwenen. De vrouwen wonen nu op verschillende plaatsen, zegt Dube.

Bescheiden hulp is echter onderweg, door bemoeienis van niet-gouvernementele organisaties en een overheidsinitiatief dat bedoeld is om ouderen financieel te steunen. De ouderen worden in ons land over het hoofd gezien omdat door de aids-epidemie alle aandacht gaat naar bevolkingsgroepen die seksueel actief zijn, zegt sociaal werkster Thandi Gama.

Meestal hebben ouderen niet genoeg geld om ook hun kleinkinderen te onderhouden, soms kampen ze ook met een zwakke gezondheid. De regering heeft vijf miljoen dollar gereserveerd voor een hulpprogramma voor de grootouders. Normaal gesproken zorgen kinderen voor hun ouders. Maar er is nu een grote omslag gaande, zegt Gama.

Het overheidsbudget voor de ouderen is relatief klein. Sociale instellingen zoeken dan ook naar andere middelen om de ouderen te helpen. Eén manier is samenwerking en solidariteit tussen vrouwen van alle leeftijden te stimuleren.

Een vrouw uit een arm gezin doet in Swaziland doorgaans alles. Naast het huishouden werkt ze vaak ook op het land, verkoopt ze producten op de markt, voedt ze de kinderen op en zorgt ze voor zieken en ouderen. Als plattelandsvrouwen zich verenigen, kunnen ze die taken beter verdelen.

Op het platteland en in de stad werken vrouwen van alle leeftijd steeds meer samen in projecten voor onderlinge hulp, coöperaties en marktgroepen. Daardoor kunnen ze geld en arbeidskracht combineren. Sommige openen samen een spaarrekening of een lening.

Dergelijke samenwerkingsverbanden zijn in heel Afrika te vinden. In Mozambique zorgt de Algemene Unie van Coöperaties voor de levering van het grootste deel van het groente en fruit dat verkocht wordt in de hoofdstad Maputo. In Benin is naar schatting 8 procent van de vrouwen lid van een coöperatie, maar 90 procent doet mee aan spaar- en kredietgroepen voor vrouwen.

In zuidelijk Afrika krijgt de moeilijke situatie van ouderen de laatste tijd meer aandacht. Regeringen en hulpverleningsorganisaties beseffen dat de zorg voor de kleinkinderen voor ouderen een zware belasting is. In Zambia zijn werkgelegenheidsprojecten opgezet om ouderen aan extra inkomsten te helpen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.