Ook Afghanistan verbiedt clustermunitie

In Oslo wordt vandaag (woensdag) het Internationaal Verdrag over Verbod op Clustermunitie ondertekend. Ook Afghanistan heeft bekendgemaakt dat het -tegen alle verwachting in- het verdrag zal ondertekenen, ondanks de Amerikaanse druk om dat niet te doen, meldt Handicap International.
Een slachtoffer van clustermunitie, Soraj Ghulam Habib, had een lang gesprek met de Afghaanse delegatie in Oslo, waarop de delegatie rechtstreeks contact opnam met de Afghaanse president Karzai. Die gaf zijn vertegenwoordigers opdracht het verdrag te tekenen. Tot dinsdagavond was Afghanistan dat niet van plan.
Meer dan honderd landen hebben het verdrag goedgekeurd. Grote producenten van clustermunitie, zoals de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël zijn tegen het verdrag.
Clusterbommen zijn bommen of granaten die elk afzonderlijk bestaan uit honderden kleinere bommetjes. Die zouden moeten ontploffen bij de impact, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Zo maken die submunities jaren later nog altijd slachtoffers, de meeste van hen burgers.

Voortrekkersrol


Sinds 2005 ijveren organisaties zoals Handicap International voor een verbod op productie, gebruik en opslaan van clusterbommen. België had op dat vlak een voortrekkersrol, maar het is Noorwegen dat uiteindelijk de stap zette naar een internationaal verbod.
“Het Belgische parlement verbood als eerste ter wereld clustermunitie. Dat heeft voor een domino-effect gezorgd, zeker na het grootschalige gebruik van die munitie door Israel in de zomer van 2006”
Het Belgische parlement verbood als eerste ter wereld clustermunitie. Dat heeft voor een domino-effect gezorgd.
egt de voorzitter van Handicap International België, Stanislas Brabant.
Ondanks de druk van grote pruducenten van clusterbommen, o.a. de Verenigde Staten, China, Rusland, India en Pakistan, is men erin geslaagd een uitzonderlijk en revolutionair verbod af te sluiten. “Dat werd mogelijk dankzij ontmoetingen tussen slachtoffers en de internationale gemeenschap. Beide partijen luisterden goed naar elkaars standpunten”, zegt Brabant.
“Bovendien hielpen organisaties zoals Handicap International om te weerstaan aan de politieke druk van landen die miljarden clusterbommen in stock hebben. Iedereen verklaarde ons voor gek, maar we hebben ons doel gehaald.”

OPINIE: Clustermunitie de wereld uit
Het is zover. De Conventie over Clustermunitie (CCM) wordt op drie december in Oslo ondertekend. Daarmee is het verbod op clustermunitie een politiek feit. Zo’n vijftig ministers beklemtonen door hun aanwezigheid het historisch belang van dit unieke verdrag. Het wordt vooral een grote dag voor de overlevenden en de getroffen gemeenschappen. De internationale gemeenschap verplicht zich ertoe hen adequate steun te verlenen.
LEES MEER

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.