Ook Rusland aast op Iraakse olie

Russisch president Vladimir Poetin heeft Irak opgeroepen om de Russische investeerders op haar grondgebied te ondersteunen. Rusland wil helpen bij de heropbouw van Irak en is met name heel erg geïnteresseerd in de Iraakse olie-industrie.
Rusland wil Irak ondersteunen in de wederopbouw van haar infrastructuur. Dat meldt president Vladimir Poetin in een brief aan de Iraakse premier Nouri Al-Maliki.
‘Onze bedrijven zijn bereid om hun bijdrage te verhogen in de heropbouw en de modernisering van Irak’s economische infrastructuur, voornamelijk in de olie- en gasindustrie. Daar hebben wij grote ervaring mee en er zijn goede vooruitzichten hebben voor de toekomst’, meldt Poetin in zijn brief.
Rusland toont zich ondermeer bereid om de oliepijpleiding tussen Kirkuk en Bania in Noord-Irak te herstellen. Het wil echter ook exploitatierechten verwerven voor haar eigen Russische investeerders, voornamelijk in West-Qurna -één van de olierijkste gebieden in Irak.
Vagit Alekeperov, de bestuurder van Lukoil –de op één na grootste Russische oliemaatschappij– en de Russische buitenlandminister Alexander Sultanov zijn sinds maandag op bezoek in Irak om de reeds bestaande oliecontracten te herbekijken met de Iraakse politici.
 De zoveelste poging
Rusland –al sinds Sovjettijden een trouwe handelspartner van Irak- sloot in het verleden belangrijke energiecontracten af met de Iraakse overheid. Die werden echter bevroren door de VN-sancties op het toenmalige Saddam-regime. In een van de gevallen ging het om een contract van 3,7 miljard dollar om het veld van West-Qurna te exploiteren. Volgens de nieuwe Iraakse regering is dat contract door de Amerikaanse inval in 2003 ongeldig geworden. 
Alekeperov wil die contractannulering nu herzien – samen met andere ongeldig verklaarde deals- met de Iraakse politici. Zijn strijd zou echter tevergeefs kunnen zijn.
Volgens Thamir Ghadhban, premier Al-Maliki’s energieadviseur, staat Bagdad zelfs op het punt om een contract te sluiten met de internationale oliemaatschappijen Chevron en Total voor de technische ondersteuning in de olievelden.
President Poetins oproep aan premier Al-Maliki is een zoveelste poging om het investeringsklimaat in Irak te verbeteren. In februari sloot Moskou een overeenkomst met Bagdad, die vier miljard dollar aan Russische investeringen zou garanderen. Daarbovenop schold Moskou twaalf miljard dollar, of drieënnegentig procent, van de Iraakse schuld aan Rusland kwijt. De Iraakse regering heeft echter weing verwezenlijkt om dat gebaar te beantwoorden.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.