Oorlog in Irak kost nu meer dan die in Vietnam

De oorlog in Irak kost Amerika inmiddels meer dan de oorlog in Vietnam. Maandelijks geeft het Pentagon 5,6 miljard dollar uit aan de oorlog. De gemiddelde kosten van de oorlog in Vietnam bedroegen tussen 1964 en 1972 (na inflatiecorrectie) 5,1 miljard per maand.




Het rapport van het Institute for Policy Studies and Foreign Policy in Focus, twee ‘denktanks’ die zich sterk hebben uitgesproken tegen de oorlog in Irak, volgt na twee andere rapporten waarin ook de menselijke en sociale kosten van de oorlog in kaart werden gebracht.

Volgens het onderzoek heeft de oorlog in Irak tot nu toe 204 miljard dollar gekost. Gemiddeld is dat 727 dollar per Amerikaanse burger. In het bedrag is de extra 45 miljard dollar voor Irak waar het Congres binnenkort over moet beslissen, niet meegerekend. Ook de 25 miljard dollar die het Pentagon verwacht nodig te hebben om de operaties in Irak en Afghanistan volgend jaar voort te zetten, is niet meegeteld.

Er zijn minder militairen in Irak, maar ze krijgen meer betaald dan hun collega’s destijds in Vietnam en de wapens die gebruikt worden zijn veel duurder, aldus de auteurs van het rapport. Van de 204 miljard dollar die tot nu toe werd uitgegeven aan de oorlog, had ook gezondheidszorg voor 46 miljoen onverzekerde burgers betaald kunnen worden en het zou voldoende geweest zijn voor goedkope huisvesting voor bijna twee miljoen mensen.

Ook zou het bedrag voldoende zijn om de honger in de wereld te halveren en om tegelijkertijd voor een periode van drie jaar aidsmedicijnen te verstrekken, een inentingsprogramma voor kinderen op te zetten en voor schoon water en sanitaire voorzieningen te zorgen in ontwikkelingslanden.

In de 204 miljard dollar zijn kosten voor de Amerikaanse economie op de lange termijn niet meegerekend. Het gaat dan onder meer om de rente over het federale begrotingstekort en de economische gevolgen voor de gezinnen van de duizenden reservisten en leden van de Nationale Garde die zijn opgeroepen om in Irak te dienen.

Ook zijn gezondheidszorg voor en uitbetalingen aan gehandicapte oorlogsveteranen niet meegeteld. Dat bedrag zou volgens financieel deskundige Linda Bilmes van de Universiteit van Harvard, de komende 45 jaar kunnen oplopen tot 315 miljard dollar. Bilmes schat de stijging van de olieprijs als direct gevolg van de oorlog op vijf dollar per vat. Dat zou de Amerikaanse economie 119 miljard dollar kosten, als dat zo blijft tot 2010.

De kosten van de oorlog zijn echter niet alleen te meten in economische schade. Sinds de invasie in Irak in maart 2003, kwamen bijna 1.900 Amerikaanse militairen om. Meer dan 14.000 raakten gewond. Onder de Irakezen vielen nog veel meer slachtoffers. Volgens het rapport ligt het aantal Irakezen dat omkwam als direct gevolg van de oorlog tussen 23.400 en 26.700. Het aantal gewonden ligt tussen 100.000 en 120.000. Bij die getallen zijn doden als indirect gevolg van de oorlog niet meegerekend. Het gaat dan onder meer om slachtoffers van de toegenomen criminaliteit. Uit een VN-rapport dat in mei werd gepubliceerd, blijkt dat 223.000 Irakezen lijden aan chronische gezondheidsproblemen die een direct gevolg zijn van de oorlog.

De veiligheidssituatie in Irak is alleen maar verslechterd, zegt het rapport. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat het aantal internationale terroristische aanslagen van betekenis sinds 2003 is verdubbeld. Het aantal aanslagen in Irak vernegenvoudigde.

Ongeveer 48.000 reservisten en leden van de Nationale Garde, waaronder veel politieagenten, brandweermannen en medisch personeel, zijn momenteel in Irak. De afwezigheid van die ‘eerste-hulpverleners’ zorgt voor problemen in Louisiana, Mississippi en Alabama, staten die het zwaarst getroffen zijn door de orkaan Katrina die deze week huishield in het zuiden van de VS. Duizenden gardisten die net zijn teruggekeerd uit Irak of Afghanistan, zijn direct doorgestuurd naar het rampgebied om bijstand te verlenen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.