Oud-president Mexico zweeg tot in het graf

Langer dan 25 jaar hield hij vol van niets te weten. Maar door velen wordt de Mexicaanse oud-president José López Portillo verantwoordelijk gehouden voor één van de zwartste bladzijden uit de moderne geschiedenis van Mexico. Dinsdagavond overleed López Portillo op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.



López Portillo was president tussen 1976 en 1982. Veiligheidstroepen lieten in de periode meer dan 500 tegenstanders van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van López Portillo ‘verdwijnen’. De slachtoffers waren voornamelijk linkse activisten. López Portillo heeft elke betrokkenheid bij de verdwijningen altijd ontkend. De huidige president, Vicente Fox, beloofde na zijn aantreden een onderzoek naar de mensenrechtenschendingen in de jaren zeventig en tachtig. Tot nu toe werd echter nog niet één beleidsmaker uit de periode gearresteerd. López Portillo heeft nooit zijn verantwoordelijkheid erkend en nu neemt hij zijn schuld mee het graf in, zegt historicus Marcelo Padilla.

De gruweldaden in die periode toonden het andere gezicht van een regering die zichzelf graag profileerde als de hoeder van de idealen van de Mexicaanse revolutie (1910-1920). López Portillo beloofde een nieuwe economische wereldorde en zijn land nam honderden politieke vluchtelingen en guerrilla’s uit andere landen op. Hij was de laatste in een lange rij Mexicaanse presidenten die de oude garde van de PRI vertegenwoordigden en geloofden in de staat als grote weldoener. De PRI is in Mexico aan de macht geweest van 1929 tot 2000. De oud-president was een fanatieke promotor van de bijeenkomsten van de beweging van niet-gebonden landen die opkwam voor de belangen van ontwikkelingslanden.

Hoewel de PRI optrad tegen dissidenten, waren de opeenvolgende regeringen daarin minder agressief dan die in andere Latijns-Amerikaanse landen. López Portillo kwam eind jaren zeventig aan de macht, na verkiezingen waarvoor hij de enige kandidaat was. Hij had het tij in eerste instantie mee: net voor zijn verkiezing werden grote olievoorraden ontdekt in de Golf van Mexico. Dankzij de hoge olieprijzen, kon Mexico een aanzienlijke stroom inkomsten tegemoet zien. Het land kreeg nieuwe spoorwegen, kerncentrales en tientallen nieuwe (snel)wegen. Maar doordat de olieprijzen begin jaren tachtig kelderden, belandde Mexico in grootste economische crisis na de Tweede Wereldoorlog. De buitenlandse schuld van het land steeg van 26 naar 80 miljard dollar en de waarde van de peso daalde van 22 naar 70 peso ten opzichte van de dollar. López weigerde al die jaren hardnekkig zijn verantwoordelijkheid te erkennen. Ik ben verantwoordelijk voor het roer, niet voor de storm, zei hij in de laatste rede die hij als president hield.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.