'Overheidsbeleid veroorzaakt toename aantal abortussen'

De Keniaanse overheid kreeg vrijdag opnieuw kritiek te verduren van artsen, advocaten en mensenrechtenactivisten, die stellen dat het gebrek aan anticonceptiemiddelen in het land bijdraagt aan de toename van het aantal abortussen. Ze uitten hun zorg tijdens een tweedaagse conferentie van de Kenya Medical Association (KMA).

In Kenia is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Het gevolg van die wet is dat vrouwen illegale abortussen plegen, die oorzaak zijn van het hoge aantal sterfgevallen onder zwangere vrouwen in het land.

Volgens James Nyikal, directeur van de medische dienst van het ministerie van Gezondheid, overlijden in Kenia jaarlijks 6.000 vrouwen aan complicaties die ontstaan tijdens de zwangerschap. Tweeduizend van hen overlijden aan complicaties van een illegale abortus. Ongeveer 60 procent van alle ziekenhuisbedden op de afdeling gynaecologie in het Nationale Ziekenhuis Kenyatta wordt bezet door vrouwen met complicaties van een abortus, zegt Nyikal.

In mei van dit jaar publiceerde de KMA een onderzoek waarin het stelde dat in Kenia jaarlijks 300.000 abortussen plaatsvinden. Jaarlijks worden naar schatting 20.000 meisjes en vrouwen met complicaties in het ziekenhuis opgenomen. Steeds vaker zijn dat arme vrouwen. Vrouwen uit de boven- en middenklasse kunnen ondanks de restrictieve wetgeving, tegen betaling terecht kunnen in privé-klinieken en ziekenhuizen. Een abortus in een privé-kliniek kost in Kenia omgerekend 480 euro, een zonder deskundige medische begeleiding uitgevoerde abortus kost 4,80 euro.

Met name vrouwelijke parlementariërs lobbyen voor herziening van de abortuswetgeving, in het bijzonder als het gaat om verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik. We hoeven niet, zoals in sommige landen gebeurt, in alle gevallen abortus goed te keuren. Maar we kunnen wel uitzonderingen toestaan, zegt parlementslid Njoki Ndung’u. Het aantal meldingen van verkrachtingen in Kenia nam de afgelopen jaren toe, blijkt uit cijfers van de politie. In 2000 kwamen bij de politie 1.675 aangiften binnen, in 2003 waren dat er ruim 2.300. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.