Pakistaans mijnenveld lokt protest uit

Pakistan wil een mijnenveld aanleggen en een hek bouwen langs de 2400 kilometer lange grens met Afghanistan. Dat moet de oversteek van Talibanstrijders verhinderen. Humanitaire organisaties verzetten zich tegen dat plan.
De Pakistaanse regering stelde de plannen voor na kritiek van Afghanistan en de Verenigde Staten. Beide landen vinden dat Pakistan niet genoeg doet om Talibanstrijders die heen en weer pendelen over de grens, tegen te houden.

De grens heeft nu zeven officiële grensovergangen maar is verder lek als een zeef. Het aanleggen van mijnenvelden is volgens een woordvoerder van de regering “essentieel” om Pakistan te verdedigen.

Pakistan produceert landmijnen in overheidsfabrieken. Het land zou minstens zes miljoen landmijnen in voorraad hebben. Verleden jaar vielen 212 doden door landmijnen, vooral in de grensstreek met Afghanistan.

Asma Jahangir, de voorzitter van de Pakistaanse mensenrechtencommissie (HRCP), zei tegen het nieuwsagentschap IRIN dat de plannen een “inbreuk vormen op alle humanitaire normen.” Kamran Arif, advocaat en vice-voorzitter van een lokale HRCP-afdeling, wijst erop dat veel stammen en families aan weerszijden van de grens wonen en geen visa nodig hebben om tussen de twee landen te pendelen.

Arif gelooft dat de mijnenvelden vooral gevaarlijk zouden zijn voor kinderen die in de grensstreek spelen. Ook het vee van de plaatselijke bevolking zou in gevaar komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.