Peruaanse indianen op het oorlogspad

Peruaanse Amazone-indianen hebben de voorbije tien dagen een waterkrachtcentrale bezet, de werken aan een gaspijpleiding stilgelegd en een twintigtal agenten gegijzeld. Ze vinden dat ze onvoldoende zeggenschap hebben over grote projecten die in hun gebieden worden opgestart.
Zondag (17 augustus) raakten in de provincie Bagua een Aguaruna-indiaan en een agent zwaargewond bij een confrontatie tussen de politie en actievoerders die de waterkrachtcentrale van Aramango hadden bezet. Verder liepen nog acht agenten en vier indianen letsels op. De politie zette traangas in om de bezetters te verdrijven.

Noodtoestand



De Peruaanse regering heeft voor 30 dagen de noodtoestand afgekondigd in een aantal provincies en regio’s in het noorden, het oosten en het zuiden van het land. Dat geeft het leger de mogelijkheid om daar de orde te herstellen. Voorlopig houdt het leger de gebieden waar geprotesteerd wordt vanuit de lucht in het oog. In Bagua warden ook 1.500 agenten en soldaten samengetrokken.

De inheemse actievoerders eisen dat de Peruaanse regering twee decreten intrekt die private investeringen in indianengebieden vergemakkelijken. Volgens de Peruaanse grondwet zijn de inheemse territoria onaantastbaar, en dat principe willen de indianen bevestigd zien. Ze eisen ook dat Peru zich houdt aan een internationaal verdrag dat voorschrijft dat inheemse volken geconsulteerd moeten worden over projecten op hun grondgebied.

Vrijdag werd de Peruaanse milieuminister Antonio Brack erop uitgestuurd om met de leiders van de opstand te praten, maar dat haalde niets uit. De Peruaanse regering wil niet echt onderhandelen met de indianen zolang de acties aanhouden. Indianenleiders lieten maandag weten dat ze niet zullen wijken. “De regering heeft een open oorlog verklaard aan de inheemsen, en we blijven hier tot het probleem is opgelost”, zei Alberto Pizango, de voorzitter van de Peruaanse indianenkoepel Aidesep, vergezeld door enkele stamhoofden. Pizango kondigde een staking van onbeperkte duur aan in de indianengebieden.

Manipulatie



Volgens milieuminister Brack worden de actievoerders gemanipuleerd door een internationale beweging die opkomt voor de onafhankelijkheid van de Aguaruna-indianen in Peru en Ecuador.

Intussen hebben de eisen van de indianen ook het Peruaanse parlement bereikt. Volgens de voorzitter van de Commissie voor Milieu en Volken uit de Andes en het Amazonegebied, Roger Nájar, behandelt het parlement vandaag (dinsdag) twee wetsvoorstellen om de omstreden decreten in te trekken. Nájar zegt dat hij al twee brieven stuurde aan de regering om hen attent te maken op de eisen van de indianen, maar daar kwam geen antwoord op. Aidesep-voorzitter Pizango zegt dat de indianen hun acties eventueel zullen staken als het parlement de eisen ter harte neemt.

Peruaanse Amazone-indianen protesteren al langer tegen de ontginning van olie- en gasvoorraden en de bouw van waterkrachtcentrales in het Amazonegebied. De milieuschade die daarbij wordt aangericht, bedreigt de levenswijze van de indianen. De vrees is dat de twee omstreden decreten de economische activiteit in het Amazonewoud nog zullen doen toenemen.

De Peruaanse indianen hebben een lijst van 38 wetten en besluiten waarvan ze vinden dat die hun rechten aantasten. Ze vinden dat hun situatie er de laatste jaren op achteruitgaat, terwijl andere Zuid-Amerikaanse landen net meer beginnen te doen voor hun inheemse bevolking.      

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.