Piraten belaagden al meer dan 250 schepen

De Saoedische olietanker Sirius Star is wellicht het grootste schip dat tot nu toe gekaapt is. Maar piraterij is allesbehalve zeldzaam. Dit jaar werden al 251 incidenten gemeld bij het Piracy Reporting Centre (Meldingscentrum voor Piraterij, PRC) van het Internationale Maritieme Bureau.
In de eerste zes maanden van 2008 gingen piraten aan boord van 71 vaartuigen, 12 werden er gekaapt en op 11 werd geschoten. In totaal werden 190 bemanningsleden gegijzeld. Zeven van hen werden vermoord en er worden er nog zeven vermist, blijkt uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB). Het IMB is een in 1981 opgerichte non-profitorganisatie die zich hoofdzakelijk richt op misdaad en wangedrag op zee.
“Het totaal aantal incidenten ligt iets lager dan vorig jaar. Maar in de Golf van Aden en voor de oostkust van Somalië nam het aantal kapingen met gijzelingen en gebruik van vuurwapens en granaten toe”, zegt Cyrus Mody van IMB. “Er wordt meer geweld gebruikt”.
Zeelieden worden geadviseerd extra voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen in de buurt Bangladesh, Indonesië, India, de Straat van Malakka, de Filipijnen, de Straat van Singapore, Lagos en de Bonny Rivier (Nigeria), Dar es Salaam (Tanzania), de Golf van Aden en de Rode Zee, de Somalische wateren, Brazilië, Peru en de Arabische Zee. “De Somalische wateren en de wateren verder naar het zuiden bij Kenia zijn het gevaarlijkst”, zegt Mody.
“In de hele wereld zijn ook bendes actief in de havens en op binnenlandse wateren, maar daaover hoor je niet veel in de media”, zegt David Cockroft, algemeen secretaris van de Internationale Federatie voor Transportpersoneel (ITF). De ITF is een overkoepelend orgaan van 654 vakbonden, dat in totaal 4,5 miljoen werknemers vertegenwoordigt in 148 landen.

Meer zelfvertrouwen


Hoewel piraterij al een oud vak is, haalde de kaping van de supertanker Sirius Star vorige week wereldwijd de kranten. De tanker, eigendom van Vela International Marine, een dochteronderneming van het Saoedische Aramco, werd vorige week gekaapt door Somalische piraten. Het schip heeft twee miljoen vaten olie aan boord (een kwart van de dagelijks Saoedische productie) ter waarde van 100 miljoen dollar en vijfentwintig bemanningsleden. Negentien bemanningsleden komen van de Filipijnen, twee uit Groot-Brittannië, twee uit Polen, één uit Kroatië en één uit Saoedi-Arabië.
Piraten kaapten ook andere schepen, waaronder een vrachtschip met graan uit Hongkong (25 bemanningsleden) en een vissersschip met twaalf bemanningsleden dat geregistreerd staat in Kiribati, een kleine eilandstaat in de Grote Oceaan. Kapers in de regio hebben momenteel tientallen schepen in bezit, zegt IMB. De wateren tussen Somalië en Jemen worden jaarlijks bevaren door zo’n 20.000 schepen, op weg van en naar het Suezkanaal.
“De piraten laten geen buitenstaanders toe bij de bemanning”, zegt Cockroft. “Van vrijgelaten bemanningsleden weten we dat hun toestand varieert van maandenlange verveling tot mishandeling. Een enkele keer wordt er iemand vermoord.” Over de piraten is weinig bekend. “Er worden zo’n 1.000 tot 2.000 mensen met piraterij geassocieerd”, zegt Mody. “Vermoedelijk zijn het verschillende groepen die niet erg nauw met elkaar verbonden zijn.”
De Somalische piraten krijgen volgens Mody steeds meer zelfvertrouwen. “Ze organiseren zichzelf nu beter, na eerdere successen. Daarom zijn ze nu in staat zo’n supertanker te kapen en losgeld te vragen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.